Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir geçen yıldan bu yana 11.000 göçmeni çöle gönderdi

Le Monde’un Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine dayandırdığı haberine göre, geçtiğimiz yıl Eylül ayından bu yana Cezayir 11.000 göçmeni Nijerya sınırındaki çöle gönderdi. Cezayir 2017’den beri Afrika’nın çeşitli yerlerinden gelen göçmenleri tutukluyor ve Nijerya sınırındaki çöle yolluyor. Haberin özetini aşağıda paylaşıyoruz:

Bu duruma maruz kalan göçmenler, şehirde dolaşırken polis tarafından durdurulup sorgulandıklarını, tutuklandıklarını ve daha sonra otobüslere bindirilerek başkentin 1800 km güneyindeki Tamanrasset’e yollandıklarını belirtiyorlar.

11.000 göçmenden biri olan Sylvie yine de şanslı olduklarını çünkü çölde güneşin altında yürümediklerini, otobüse bindirildiklerini söylüyor. Ancak yine de bu bölgede güneşin ve rüzgarın yakıcı olduğunu ve çocuğunun yolda zorlandığını ifade ediyor. Ancak Sylvie’nin kocası bu kadar şanslı değil, bir inşaatta çalışan Kader, polis tarafından tutuklandıktan sonra sınıra getirildiğini ve daha sonra kendisine yol gösterilmiş ve yürümesi gerektiği söylenmiş. Tüm yolu yürüyerek geçtik diye de ekliyor.

İnternette göçmenlerin yayınladığı videolarda göçmenlerin kumun üzerinde yürüdüğü görülüyor. Cezayir son dönemde göçmen politikasını sertleştirdi ve kendisine gelen göçmenleri ikili anlaşmalar yoluyla geldikleri ülkeye geri göndermeye başladı. Cezayir hükümeti de şu ana kadar 10.000’in üzerinde göçmeni geri yolladığını kabul ediyor.

Bazı kaynaklar, Cezayir’in bu tavrının Avrupa ülkelerinin baskısıyla olduğunu iddia ediyor. Öte yandan, tutuklamaların ve sınır dışı edilmelerin durması için, Cezayir’de bazı kuruluşlar ve aktivistler imza kampanyası başlatmış durumdalar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.