Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li yetkili: “Trump, Venezüela’nın işgal edilmesini istedi”

Associated Press’in haberinde, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Venezüela’ya karşı yaptırımların masaya yatırıldığı bir Oval Ofis toplantısında ülkeyi işgal etmeyi önerdiği öne sürüldü.

Associated Press’in haberine göre Trump, Beyaz Saray’da Venezüela’ya karşı yaptırımların konuşulduğu bir toplantının sonlarına yaklaşırken, bölgesel güvenliğe karşı oluşturduğu tehdit dolayısıyla Venezüela’yı “neden işgal etmedikleri” sorusunu gündeme getirdi.

iç foto (2)

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkilinin haberde aktardıklarına göre, geçen yıl ağustos ayında gerçekleşen ve eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile eski Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’ın da bulunduğu toplantının katılımcıları, Trump’ın bu önerisi karşısında şaşkına döndü. McMaster ve diğer katılımcılar yaklaşık beş dakika boyunca ABD tarafından Venezüela’ya yapılacak muhtemel bir askeri operasyonun, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı yaptırımlar konusunda güvenini zorlukla kazandıkları Latin Amerika hükümetleriyle olan ilişkilerini zedeleyeceğini ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini anlattı. İkna olmamakta bir süre direndiği belirtilen Trump ise, teklifine örnek olarak 1980lerdeki Panama ve Grenada işgallerini gösterdi.

Aynı yetkili Trump’ın fikrinden hemen vazgeçmediğini ve kısa bir süre sonra da konuyu Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile görüştüğünü aktardı. Görüşme, isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Kolombiyalı yetkili tarafından da doğrulandı.

Trump’ın konuyu eylül ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı sırasında da gündeme getirdiği öne sürülürken, Santos’un da dahil olduğu ABD müttefiki dört Latin Amerika ülkesinin liderleriyle bir araya geldiği özel bir akşam yemeğinde de konuyu gündeme getirdi.

Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise Venezüela’da demokrasinin ve istikrarın yeniden tesis edilmesine yardımcı olmak için ABD’nin elindeki tüm seçenekleri değerlendireceğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.