Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in eski enerji bakanı, İran için casusluk yaptığı suçlamasıyla mahkeme karşısında

Tahran’a düzinelerce belge sızdırdığı ve ulusal güvenliği riske attığı iddiasıyla tutuklanan İsrail’in eski Enerji Bakanı Gonen Segev’in mahkemesi Kudüs’te kapalı kapılar ardında başladı.

Segev gorsel 2

İsrail’in 1995-1996 yılları arasında Enerji Bakanı olarak görev yapan Gonen Segev’in İran adına casusluk yapmasıyla ilgili mahkeme bugün (5 Temmuz) itibariyle Kudüs’te başladı. Mahkemede Segev’in, İran’a savaş zamanında yardımcı olduğu ve devlet sırlarını sızdırdığı suçlamaları hakkında kararlar çıkacak.

Mahkemeye verilen iddianamede Segev’in 2012 yılı itibariyle İran gizli servisi için çalışmaya başladığı ve kendisine atanan İranlı operatör ile birden fazla ülkede buluştuğu yazıyor. Segev’in bahsi geçen operatör ile İran’a dahi gittiği ve İsrail’de bakanlık yaptığı süreçte edindiği bilgileri İran gizli servisine sızdırdığı da iddianamede yer alan diğer bilgiler arasında.

İsrail’in Hareetz gazetesine açıklamalarda bulunan İsrailli güvenlik uzmanları, Segev’in sızdırdığı bilgiler arasında en önemlilerin İsrail’in askeri üslerinin konumları ve burada çalışan gizli servis ajanlarının kimlikleri olduğunu belirtiyor. Uzmanların yaptığı açıklamada, Segev’in 1995-1996 yıllarındaki bakanlığı sürecinde edindiği bilgilerin eski olmasından dolayı İran gizli servisine aktardığı bilgilerin bazılarının büyük tehdit teşkil etmediği ancak tanıdığı gizli servis ajanlarının ve devletin kontak halinde bulunduğu başka isimlerin kimliklerini sızdırmasının İsrail’in güvenliğine büyük bir darbe vurabileceğinin altı çiziliyor.

2005 yılında bürokrasideki nüfuzunu kötüye kullanarak ülkeye kaçak ecstasy sokmak ve sahte diplomatik pasaport yapmaktan 5 yıl hapis cezası alan Segev’in tıp lisansına da el konmuştu. Segev, yaşananlardan sonra 2012 yılında Nijerya’ya taşınmıştı. İran için ajanlık yaptığının ortaya çıkması üzerine geçtiğimiz Mayıs ayında saklanmak için gittiği Ekvator Ginesi polisi tarafından sınır dışı edilen Segev, İsrail’de yakalanmıştı.

Ajanlık suçlamalarını reddetmeyen Segev, uyuşturucu ve sahtecilik suçlarından sonra saygınlığını geri kazanmak ve ülkesine kahraman olarak dönmek için İranlılara karşı ikili ajanı oynadığını ve aslında bunları İsrail’in iyiliği için yaptığını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.