Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (17): 2018’in ilk yarısında 907 işçi öldü, Cargill işçilerinin devam eden eylemi, Soma’da karar zamanı

Haziran ayında 149 işçi, 2018 yılının ilk altı ayında 907 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapora göre; Haziran ayı içerisinde en az 149 işçi yılın ilk altı ayında 907 işçi yaşamını yitirdi.

Raporda meslek hastalıkları nedeniyle gerçekleşen iki çiftçi ölümü var. İSİG Meclisi, Dünya Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine dayanarak Türkiye’de Haziran ayında yaklaşık 900 işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceğini öngörüyor. Zira ILO ve WHO’nun verilerine göre 1 ölümlü iş kazasına karşılık, 6 meslek hastalığı nedeniyle ölüm gerçekleşiyor.

iş cinayetleri

Rapordan öne çıkanlarsa şöyle:

-149 emekçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor

-Ölenlerin 9’u kadın işçi, 140’ı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret ve konaklama işkollarında gerçekleşti

-2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 6 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti

-6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 2’si Suriyeli, 2’si Gürcü, 1’i Özbek ve 1’i Azeri

-Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti. OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümünde oransal artış olduğunu tespit etmiştik. Ancak bu durum tersine dönmüş durumda. Üst üste dördüncü aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görülüyor

-Ölenlerin 2’si (yüzde 1,34) sendikalı işçi, 147 işçi ise (yüzde 98,66) sendikasız. Sendikalı işçiler taşımacılık ve güvenlik işkolunda çalışıyordu.

Bolu’da işçiler greve çıktı

Barilla fabrikasında çalışan Tek Gıda İş Sendikası’na üye 160 işçi, toplu iş sözleşmesindeki anlaşmazlık nedeniyle greve çıktı.

Bolu’da D-100 Karayolu üzerinde bulunan Barilla fabrikasında çalışan 160 işçi, toplu iş sözleşmede önerilen yüzde 20’lik zam teklife karşılık yüzde 15’lik teklif sunulması üzerine grev başlattı. Tek Gıda İş Sendikası’na üye işçiler, sabah saatlerinde fabrika önünde bir araya geldi.

barilla 1

İşçiler fabrikanın iki giriş kapısına ‘Bu iş yerinde grev vardır’ yazılı pankartı astı.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel fabrika önünde konuşma yaptı. Türkel, talepleri karşılanana kadar greve devam edeceklerini ve uzun sürme ihtimalini hesaplayarak greve başladıklarını söyledi.

Türkel konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Biz sendika olarak açık ve net söylüyoruz. Biz grevin mümkün olan en kısa zamanda bitmesini isteriz. Biz greve başladığımızda en az 3 ay süreceğini göz önüne alarak başlarız. Bu işletme 3 ay, 5 ay, 8 ay greve dayanacaksa biz çalışanlarla birlikte dayanmaya hazırız. Sendika olarak çalışanlarımıza 8 ay, 1 yıl bakarız bunu kimse unutmasın”.

Cargill işçileri eylemlerine devam ediyor

Cargill Türkiye’nin Bursa – Orhangazi’de bulunan fabrikasında, Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve 79 gündür eylemlerine devam eden Cargill işçileri, İstanbul Ataşehir’deki Cargill Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptılar.

cargill1

İşçiler, talepleri karşılanmadığı takdirde, Bursa’daki fabrika önünden İstanbul Ataşehir’de bulunan   Cargill Genel Müdürlüğü’ne yürüyerek, genel müdürlük önünde çadır kuracaklarını açıkladı.

Soma davası karar duruşmasına çağrı

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasının karar duruşması 9 Temmuz’da Manisa Akhisar’da görülecek. Haziran ayındaki 22. duruşmada, sanıklardan son sözleri istenmiş, karar 9 Temmuz’a ertelenmişti.

Soma Madenci Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği ortak bir açıklama yaparak, herkesi davanın karar duruşmasına davet etti.

soma-davasi 2

Çağrıda şunlar söylendi: “Karar Duruşması 09.07.2018 Pazartesi günü saat 09.00’da Manisa-Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülmeye başlanacak.

Soma Türkiye’dir. Türkiye ise Soma!

Soma için, Türkiye için, 301 Can için; tüm hukuksuzluklara ve iş cinayetlerine karşı ADALET için tüm yurttaşlarımızı Soma Davası’na sahip çıkmaya çağırıyoruz.

9 Temmuz’daki karar duruşması için Akhisar’da buluşalım.”

Maaşlarını alamayan işçiler vince çıktı

İstanbul Beyoğlu’ndaki rezidans inşaatında çalışan işçiler, maaşları ödenmediği için kule vince çıktı.

Yaklaşık üç aydır maaşlarını alamayan işçiler, inşaat alanına gelerek yetkililerle görüşmek istedi. Görüşme talepleri sonuçsuz kalınca işçiler, inşaat alanında bulunan yaklaşık 100 metrelik vince çıkarak eylem başlattı.

maaş alamayan 1

Vincin üzerinde bekleyen işçilerden biri rahatsızlandı.Rahatsızlanan işçi aşağıya düşeceği sırada, durumu fark eden başka bir işçi son anda arkadaşını tutmayı başardı.

Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri gelirken, itfaiye ekipleri hava yastığı açarak önlem aldı.

İşçilerin görüşme talepleri üzerine inşaat alanına şirket yetkilileri geldi. Yaklaşık 2,5 saat süren eylem sonrasında beş işçi vinçten aşağı indi.  

DİSK: Ücretler derhal revize edilmelidir

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) enflasyondaki yükselişle ilgili yazılı açıklamada bulundu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada asgari ücretin yıl sonu beklenmeden yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi.

disk

Enflasyondaki hızlı artış sadece asgari ücretle çalışanların değil tüm çalışanların ücretlerinde reel kayıplara yol açtığı söylenen açıklamada, vergi dilimi kaybı ve ekonomik büyüme dikkate alınarak ücretler derhal revize edilmesi vurgulandı.

Çerkesoğlu hükümet politikalarının krize yol açtığını belirtti ve şunları söyledi: ”Türkiye, döviz kurunun ve faizin aynı anda artışının durdurulamadığı, yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin bir arada yaşandığı tehlikeli bir tablo ile karşı karşıyadır. Bu tablo emekçiler açısından hem işsizlik hem gelir kaybı anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk, istihdamda daralmayı, iflasları ve işyeri kapanmalarını beraberinde getirebilir. Önümüzdeki aylarda işsizlikte tırmanma yaşanabilir. Bu krizin faturası her zaman olduğu gibi emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışılacaktır.

Nitekim seçimlerin hemen ardından peş peşe gelen zamlar, acı reçetenin uygulanmaya başlandığını gösteriyor. Israrla sürdürülen sermaye yanlısı neoliberal politikaların ve hükümetin kendi beceriksizliğinin ürünü olan ekonomik krizin faturası emekçilerin sırtına yüklenemez”.

Çerkesoğlu açıklamasını “Krizi biz işçiler yaratmadık, krizin bedelini de biz ödemeyeceğiz” diyerek bitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.