Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları dünyanın en eski rengini keşfetti: açık pembe

Sahra Çölü’nün altındaki 1.1 milyar yaşındaki kayalarda bulunan pigmentler, yaşamın ilk evrelerine dair büyük bir bulmacaya ışık tutuyor. The Guardian’ın haberine göre bilim insanları dünyanın en eski renklerinin açık pembe olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar Sahra Çölü’nün altında, Moritanyadaki Taoudeni havzasındaki deniz şam çökeltisinde bulunan 1.1 milyar yaşındaki kayaları ezerken buradaki pigmentleri keşfetti.

Avusturalya Ulusal Üniversitesi’nden kıdemli profesör Jochen Brocks konuyla ilgili; “elbette her şeyin bir rengi olduğu söylenebilir fakat bizim bulduğumuz en eski biyolojik renk” dedi.

Brocks bu durumu 100 metrelik bir T-rex kemiği bulmayla karşılaştırdı ve ekledi; “Onun da bir rengi olurdu, bu renk gri ya da kahverengi olabilir fakat bu bir T-rex’in ne tür bir ten rengi olduğuna dair hiçbir şey söylemezdi”.

“Eğer bir T-rexin fosilleşerek korunmuş bir deri parçasını bulursanız ,bu gri ya da yeşil olsun, hala t-rexin orijinal deri rengi olur. Bu prensipte bizim keşfettiğimizle aynı şey sadece bizim bulduğumuz tipik T-rexden on kat daha eski.”

“Ve bulduğumuz moleküller büyük bir canlıya değil mikroskobik organizmalara ait çünkü o zamanlarda hayvanlar daha yoktular. Bu inanılmaz bir gelişme.”

Renkler bir doktora öğrencisi olan Nur Gueneli tarafından kayaların toz haline getirilmesiyle keşfedildi. Daha sonra bu antik döneme ait maddeden moleküller çıkardı ve bunları analiz etti.

Gueneli çıkardığı pigmentlerin önceki keşiflerden yarım milyar yıl daha eski olduğunu söyledi: “Açık pembe pigmentler, uzun zamandır kaybolmuş olan eski bir okyanusta yaşayan eski fotosentetik organizmaların ürettiği klorofilin moleküler fosilleridir” dedi.

Geoscience Avusturalya tarafından desteklenen araştırma ABD ve Japonya’dan bilim insanlarıyla beraber Avusturalya Ulusal Üniversitesi tarafından yönetildi.

Taşların üniversiteye 10 yıl önce Sahra Çölü’nün altında petrol arayan petrol şirketleri tarafından gönderildiğini belirtti.

Brock öğrencisi olan Gueneli’nin ilk taşları keşfettiğinde buna şüpheyle yaklaştığını belirtti.Brock ayrıca bu araştırmanın hayatın çok önemli gizemlerinden biri olan neden kompleks canlıların dünya tarihinde bu kadar geç çıktığı bulmacasına da yardımcı olduğunu ekledi.

Dünya 6 milyar yaşındayken hayvan benzeri yaratıklar ve deniz yosunu gibi diğer büyük canlıların sadece 600 milyon yıl önce çıktığını ifade eden Brocks araştırmacıların pembe molekülün yapısını analiz ettiklerinde, onları minik siyanobakterilerin ürettiklerini buldular.

“Onlar besin zincirinin en alt halkasındalardı, modern okyanusta zincirin dibinde algler var. Mikroskobik algler hala çok küçüktürler ancak buna rağmen siyanobakterilerden 1000 kat daha büyüktürler.”

“Daha büyük canlılar için daha büyük besin maddeleri gerekmektedir. Moleküllere baktığımızda neden daha büyük canlıların gelişmediği netleşti; yeterli büyüklükte besin maddesi yoktu. Bu çok eski bir sorunun çözümü.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.