Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da yasadışı fildişi ticareti artarak devam ediyor

Reuters’in haberine göre, fildişi ticareti hacminin Avrupa Birliği ülkerinde yasak olmasına rağmen arttığı belirlendi. Yasadaki açıktan faydalanan kaçakçılar, AB ülkelerinde yasadışı fildişi ticaretine devam ediyor.

 Avrupa yasaları, 1947’den önce elde edilen fildişinin serbest olarak ticaretinin yapılmasına izin veriyor. 1947’den sonra elde edilen fildişinde ise 1990’a kadar devlet sertifikası ile ticaretine izin verilebiliyordu. 1990 yılından sonra fildişi ticareti Avrupa’da yasaklandı ve yasadışı hale geldi.

 Sivil toplum örgütü Avaaz, 10 farklı Avrupa Birliği ülkesinden topladığı 100’den farklı fildişi örneğini, Oxford üniversitesinde karbon testine gönderdi. Ortaya çıkan sonuçlara göre, bulunan fildişi örneklerinin yüzde 75’inin 1947’den sonra, yüzde 20’sinin ise 1989’den sonra Avrupa ülkelerine girdiği tespit edildi.

Geçtiğimiz ay, Avrupa Parlamentosu yurtiçi fildişi ticaretinin yasaklanması çağrısında bulundu.

 Avrupa Komisyonu, kaçak avlama ve fildişi kaçakçılığını ele almanın, yaban hayatı kaçakçılığına karşı bir AB eylem planının köşe taşı olduğunu ve Komisyon’un şu anda bir sonraki adımları tartıştığını söyledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.