Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD eski Başkanı Obama isim vermeden halefi Trump’ı eleştirdi: “Tek adam politikaları demokratik kurumları çökertiyor”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin eski lideri Nelson Mandela’nın 100. doğumgünü anısına düzenlenen etkinliklerde bir konuşma yapan ABD eski Başkanı Barack Obama isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi.

ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama, Johannesburg kentindeki etkinlikte yaklaşık 14 bin kişilik bir dinleyici topluluğuna yaptığı konuşmada; “her geçen gün rahatsız edici ve tuhaf haberler duyuyoruz” diyerek, “daha önce benzer yaşanmamış olaylarla karşılaştığımızı” ve dünyanın bir “belirsizlik ve öngörülemezlik” içinde olduğunu söyledi.

Obama tek adam ve güçlü lider politikalarına da eleştiriler getirerek isim vermeden halefi olan ABD Başkanı Donald Trump ve diğer popülist liderleri hedef aldı. “Bir lider çıkıyor, küresel ısınma yok diyor! Bütün araştırmaları, bilimi inkar edebiliyor” diyen Obama, tek adam politikalarının demokratik kurumları çökertmeye çalıştığını savundu. “Siyasetçilerin artık birçok şeyi uydurduklarını ve yakalandıklarında utanmadıklarını” söyleyen Obama, “gerçekleri görmezden gelmenin demokrasiyi yok edebileceği” uyarısında bulundu.

Eşitlik konusuna da değinen Obama, geçtiğimiz Pazar günü Dünya Şampiyonu olan Fransa Milli Futbol Takımı’nı örnek gösterdi. Fransa Milli Takımı oyuncuları arasındaki çeşitliliğe dikkat çeken ABD eski Başkanı, şampiyon kadrodaki futbolcuların neredeyse hiçbirinin Galyalı’ya benzemediğini ancak hepsinin Fransız olduğunu söyledi.

Basın özgürlüğünün saldırı altında olduğunu söyleyen Barack Obama, sansür ve devlet baskısının yükselişte olduğunu belirterek, sosyal medyanın nefreti ve komplo teorilerini yaymakta etkili olmasından şikayet etti.

Görevi bıraktıktan sonra ilk kez bu kadar geniş bir kalabalığa hitap eden Obama’nın “eğer insanlar nefret etmeyi öğrenebiliyorsa, onlara sevmek de öğretilebilir” ifadeleriyle biten konuşması dinleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.