Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jane Austen’ın ilk romanının ilk kopyasını geleceğin kralı 15 şiline satın almış

Dünyanın en ünlü yazarlarından Jane Austen’ın (1775-1817) romanları, İngiltere’nin “Regency” olarak adlandırılan döneminde geçer. Ama Austen, pek çok İngiliz gibi bu döneme adını veren Prens Regent’tan hiç mi hiç haz etmez.

Regency dönemi, resmi kayıtlara göre 1811’de Galler Prensi’nin babası Kral III. George’a vekil (regent) tayin edilmesiyle başlar ve 1820’de asilliğe geçişine, yani Kral IV. George olarak taç giymesine kadar devam eder. Özellikle Austen’ın da mensubu olduğu üst orta sınıf için bir bolluk ve refah dönemidir bu ama Prens’in skandallarla dolu özel yaşamı, hovardalıkları ve açgözlülüğü büyük eleştiri konusudur.

Başkahramanları kadın olan ve hepsi mutlu sonla, evlilikle biten altı roman yazan Austen, 1816 tarihli “Emma”sını Prens Regent’a ithaf etmeye mecbur kalınca, öyle gönülsüz yapar ki bunu, birçok eleştirmen ünlü yazarın gelmiş geçmiş en kötü cümlelerinin bunlar olduğunu söyler. Kaderin cilvesi olsa gerek, şimdi ortaya çıktı ki, müstear (takma ad) olarak olsa roman yazarak hayatını kazanabilmiş, yani telif geliri ile geçinebilen ilk kadın yazarlardan biri olan Austen’ın ilk kitabının ilk okuru ise meğer bu sabık Prens Regent imiş.

Prens Regent Kral olduğunda

Bilgi, İngiliz Kraliyet ailesinin yaşadığı Windsor Şatosu’ndaki arşivlerde çalışan genç bir tarihçinin bulduğu 1811 tarihli bir faturaya dayanıyor. Buna göre Austen’ın ilk romanı olan ve Türkçe’de “Aşk ve Yaşam” adıyla bilinen “Sense and Sensibility” adlı romanının bir kopyası için Prens Regent Londra’daki kitapçı dükkanına 15 şilin (bugünün karşılığı 75 Sterlin) para ödemiş. Uzmanlar bunun Austen’ın satılan ilk kitabı olduğunda birleşiyorlar. Prens Regent’ın Austen’ın “A Lady” gibi anonim imzalarla yayınladığı tüm romanlarını severek okuduğu da gelen bilgiler arasında. Fakat satılan bu ilk kitap kütüphaneden çıkmamış.

Sense-and-Sensibility

Austen’ın ilk kitabı “Aşk ve Yaşam” 1811’de 36 yaşındayken basılmış. “Gurur ve Önyargı” 1813, “Mansfield Parkı” 1814 ve “Emma” 1816 yayımlanmış. “Northanger Manastırı” ve “İkna” romanları ölümünden sonra 1818’de basılmış. Altı romanlık kariyeri beş yıl sürüyor. 18 Haziran 1817’de göğüs kanserinden öldüğünde 42 yaşında. Roman yazarak hayatını kazanabilmiş, bir başka deyişle telif geliri ile geçinen ilk kadın yazar. Ama hiçbir romanında kendi adını kullanamamış, romanları “A Lady” gibi anonim imzalarla yayımlanmış.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.