Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington’a giden AB heyeti, otomotiv sektörünü Başkan Trump’ın gümrük vergilerinden kurtarmak istiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker başkanlığında bir heyet, ABD ile olası bir ticaret savaşını önlemek, mevcut gerilimi düşürmek için bugün Washington’da temaslarda bulunacak. Başkan Donald Trump, ziyaret öncesinde attığı twit ile masaya konacak önerilere kolay razı olmayacağının işaretini verdi:

“AB yarın bir Ticaret anlaşması müzakere etmek üzere Washington’a geliyor. Onlara bir önerim var. Hem ABD hem de AB, bütün Gümrük Vergilerini, Kotaları ve Sübvansiyonları (karşılıklı) kaldırsın. İşte nihayet o zaman Serbet Pazar ve Adil Ticaret mümkün olur! Umarım yaparlar, biz buna hazırız –ama yapmayacaklar!”

AB-ABD

Tarafların ortak zemin bulma şansı düşük

New York Times gazetesi de tarafların ortak zemin bulmakta zorlanacağı kanaatinde:

“Bay Trump’ın ABD’nin on yıllar boyu Avrupa ile ilişkilerini belirleyen küresel sistemin altını oymaktaki görünür kararlılığına bakarak, ticaretin sürtüşmenin sadece bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa ve ABD gelecekteki uluslararası ticaret sisteminin, iklim değişikliği konusundaki Paris anlaşmasının ve Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (Nato) aracılığıyla oluşturdukları tarihi askeri ittifakın zıt kutuplarında duruyorlar.”

Mevcut gerilimi tırmandıran adım, ABD’yi içe dönük ve korumacı politikalarla yönetmeye talip Başkan Trump’ın Avrupa Birliği’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerini artırmasıyla başlamıştı. AB de bu adıma Amerikan mallarına ek gümrük vergisi getirerek misilleme yaptı. Ardından taraflar birbirlerini Dünya Ticaret Örgütü’ne (WHO) de şikayet etti.

Juncker&Trump

“Gümrük anlaşmazlığının otomotiv sektörüne sıçraması büyük bir felaket olur”

Avrupa’yı rakipten de öte, “hasım” olarak gördüğünü gizlemeyen Trump, bir süredir AB’den ithal edilecek otomobillere ve yedek parçalarına da ek gümrük vergisi getirmek istediğini söylüyor. Washington’a gidecek heyette yer alan Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, nitekim Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada gümrük anlaşmazlığının otomobil sektörüne de sıçramasının büyük bir felaket anlamına geleceğini söyleyip eklemiş: “Trump’a, üretim zincirlerinin birbiriyle iç içe olduğunu ve yeni gümrük vergilerinin, ABD’deki istihdamı da olumsuz etkileyeceğini anlatmamız gerek. Gerilimi biran önce düşürmek istiyoruz. Aksi hâlde iş kontrolden çıkar. Ekonomi, transatlantik ilişkiler ve dünya düzeni zarar görür.”

Avrupa Birliği Washington’ın olası adımlarına karşı bir yandan misilleme hamleleri düşünüyor bir yandan da kendini korumaya almak için başka işbirlikleri geliştiriyor: Japonya ile bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Çin ve Latin Amerika ülkeleriyle de benzer bir mutabakat için müzakereler sürüyor. Atlantik Okyanusunun iki tarafındaki tedarik zincirlerinden beslenen otomotiv şirketleri, örneğin ABD’de büyük işverenler olan General Motors ve Daimler de gümrük vergilerinin istihdamı olumsuz etkileyeceği uyarısı yapıyor.

AB ile ABD arasında gümrüksüz ticaret (TTIP) mümkün mü?

Ancak Amerika’nın güçlü ekonomi ile dirençli borsasına güvenen Başkan Trump geri adım atacak gibi durmuyor. Haberin başında alıntı yaptığımız twitter paylaşımında Trump, ABD ve AB arasında mal alışverişinin gümrüksüz ticaret yapılmasını öngören ve kısaca TTIP olarak ifade edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na atıf yapıyor gibi görünüyor. Yorumcular Avrupa Birliği’nin 2016’da rafa kalkan bu anlaşmanın bir benzerini müzakere edebileceğini ya da gümrük vergilerinin otomotiv sektörü için tümden kaldırılmasının da seçenek olduğunu yazıyorlar. Ancak AB üyesi ülkelerinin bir bölümü tüketici haklarına zarar vereceği nedişesiyle TTIP’a sıcak bakmıyor. Üstelik uzun müzakereler gerektirdiğinden çabuk sonuç almayı seven Başkan Trump’ın da sabır göstereceği şüpheli. Nitekim ABD Başkanı, salı günkü (24 Temmuz) twitinde gönlünde yatan aslanı dile getirmişe benziyor: “Gümrük Vergileri harikadır… Ya adil bir anlaşmayı kabul ederler ya da Gümrük Vergilerini yerler. Bu kadar basit! ”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.