Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu’yu domuz olarak çizen karikatürist kovuldu ama karikatürü duruyor

İsrail’de Benyamin Netanyahu ile destekçilerini George Orwell’ın hiciv tarzındaki ünlü eseri Hayvan Çiftliği’ne atıfla domuz olarak resmeden karikatürist işinden kovuldu.

Avi Kazt, İsrail’i Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlayan ve azınlıklara ayrımcılığı hukuki hâle getiren yeni yasayı eleştirmek üzere, yasa mecliste kabul edildiği gün Netanyahu ve meclisteki milletvekili dostlarının birlikte selfie çektiği fotoğrafı karikatürüne malzeme yapmıştı. 

Karikatüre konu olan foto

Screen Shot 2018-07-26 at 15.54.36

Karikatürün üzerine kitaptan “Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazıları diğerlerinden daha eşittir,” cümlesini de alıntılayan Avi Katz’ı, siyasetçileri Yahudiler için de dinen haram olan domuzlara benzettiği için “antisemitik” olmakla suçlayanlar olmuştu.

Avi Katz’ın 30 yılı aşkın süredir çalıştığı Jerusalem Post gazetesine bağlı Jerusalem Report dergisi, karikatüristle yollarını ayırma kararı aldıklarını duyurdu. İsrail gazeteciler sendikası kararı tepkiyle karşılarken, Katz’ın bir meslektaşı da protesto amacıyla dergiden istifa etti. Dergiye kısa öyküler yazan Haim Watzman istifa mektubunda, “sırf bazı okuyucuları rahatsız oldu diye çalışanını işten atan bir yayıncı ile ilişkili kalamam” diye yazdı: “Gazetecilik, iyi icra edildiğinde, daima bazılarını kızdırır. Okuyucular analiz ya da yorumlardan şikayetçi olduğunda çalışanlarının arkasında durmaksa bir gazete ve editörlerinin görevidir.”

Katz’ın işten çıkarılması üzerine sosyal medya üzerinden başlatılan destek kampanyasında ise kısa sürede 20 bin dolara yakın para toplandı. Bu arada Katz işini kaybetse de karikatürü Jerusalem Post gazetesinin internet sitesinde yayınlanmaya devam ediyor.

Orwell’in 1943’te başlayıp 1945’te tamamladığı eseri Hayvan Çiftliği; Sovyetler Birliği, Nazi Almanyası gibi totaliter rejimleri mizahî bir dille eleştirmektedir. Karakterlerin büyük bir kısmı domuz, kuzgun, köpek gibi hayvanlardan oluşan eser özetle, Stalinizmi yerden yere vururken Sovyetler’in kuruluşundan bu yana gerçekleşen olayları hicveder. Kitabı Türkçe’ye ilk kazandıran kişi ünlü yazarlarımızdan Halide Edip Adıvar’dır, günümüzdeki baskısına ise Celal Üster’in çevirisi ile Can Yayınları’ndan ulaşılabilir.

hayvan Çiftliği

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.