Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da Aum Şinkriyo Tarikatı’nın altı üyesi daha idam edildi

 

Japonya’da 1995 yılında bir metroda düzenlenen 13 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen Aum Şinrikyo tarikatının altı üyesi daha idam edildi.

Japon basını tarikat üyelerinin adlarının Yasuo Hayaşi, Kazuaki Okazaki, Masato Yokoyama, Satoru Haşimoto, Toru Toyoda and Keniçi Hirose olduğunu duyurdu. Japonya Adalet Bakanı Yōko Kamikawa’nın da tarikatın 6 üyesinin daha idam edildiğini doğruladığı belirtildi.

Ne olmuştu?

ABD dahil birçok ülkenin terör örgütü listesinde yer alan Aum Şinrikyo tarikatının lideri Şoko Asahara da geçtiğimiz günlerde idam edilmişti. Asıl adı Chizuo Matsumoto olan Şoko Asahara 13 farklı suçtan ve 29 kişinin ölümünden yargılanıyordu.

Tarikat, 1995 yılında Tokyo metrosuna düzenlediği sarin gazi saldırısıyla 13 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Tokyo metrosuna gerçekleştirdikleri saldırıdan sonra da saldırı teşebbüslerine devam eden örgütün dünya genelinde hala birçok takipçisi bulunmakta.

Sarin gazı saldırısıyla 13 kişinin ölümüne ve binlerce insanın yaralanmasına neden olan tarikat daha sonra Alef ve Hikari no Wa gibi farklı isimler alarak yer altına inmişti. Alef ve Hikari no Wa grupları da Japonya’da “tehlikeli dinler” listesinde yer alıyordu.

Şoko Asahara’nın 1984 yılında kurduğu tarikata dönemin pek çok önemli iş insanları ve siyasetçileri de üyeydi. Aum Şinrikyo 1989 yılında Japonya’da yasal statü kazanmıştı.

Bundan 23 yıl önce gerçekleştirilen sarin gazı saldırısı Japonya tarihindeki en büyük terör olayı olmakla birlikte bütün ülkeyi şaşkına çevirmişti.

Hindu ve Budist inançların birlikteliğinden doğan Aum Şinrikyo’nun en etkili döneminde bütün dünyada binlerce takipçisi vardı. Tarikat, Şoko Asahara’nın Buda’dan sonra gelen “aydınlanlanmış insan” olduğunu savunuyordu. Tarikatın en önemli inancı ise dünyada büyük bir savaşın çıkacağı, bu savaştan da ancak tarikat üyelerinin kurtulacağı yönündeydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.