Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ın Assam eyaletindeki nüfus sayımının ardından 4 milyon kişi vatansız kalabilir

Hindistan’ın Bangladeş sınırındaki eyaleti Assam’da yapılan nüfus sayımının ardından yaklaşık 4 milyon kişi vatansız kalma tehlikesiyle karşıya karşıya geldi.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Assam eyaletinde yaşayan Hindistan vatandaşlarından, Hindistan ve Pakistan’ın ayrılmasının ardından Pakistan’a bağlanan Bangladeş’in daha sonra bu ülkeden de ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiği 1971 yılından önce Assam eyaletinde yaşadıklarını ispat etmeleri istendi. Eyaletin Nüfus Dairesi Başkanlığı’na göre; 32 milyon kişinin yaşadığı eyalette, 4 milyonu aşkın kişinin vatandaşlıklarını ispat etmek için gönderdiği belgeler devlet tarafından geçerli sayılmadı. Böylece bu kişilerin Hindistan vatandaşlığını kaybetme ve vatansız kalma riski ortaya çıktı.

Eyaletin Nüfus İşleri sorumlusu Sailesh’e göre; gerçek Hindistan vatandaşlarının endişe etmelerine gerek yok, zira ilan edilen vatandaşlık listesi sadece bir taslak ve bu listeye yapılacak itirazlar da, nihai listenin kesinleştirileceği önümüzdeki  Aralık ayına kadar değerlendirmeye alınacak.

Ancak insan hakları örgütleri, Hindu milliyetçisi Hindistan Hükümeti ve Başbakan Narendra Modi’nin, diğer eyaletler için uygulamaya sokmadığı bu hamleyle, Assam eyaletinin nüfusunun üçte birini oluşturan Müslümanlar’ın hedef alındığı görüşünde. Zira Modi, 2016 yılında kazandığı seçimler öncesindeki kampanya sürecinde, Assam eyaletindeki Müslümanlar’ı sınır dışı etmeyi vaad etmişti. İnsan hakları örgütleri, Assam eyaletindeki Müslümanlar’ın vatandaşlıktan çıkarılmasının, Myanmar’daki Arakan Müslümanları’nın başına gelenlerle benzer olaylara yol açabileceği endişesini dile getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.