Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nden ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlarına karşı “ortak mücadele” açıklaması

Nükleer Anlaşma’dan çekilen ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırım paketinin ilk aşaması bugün yürürlüğe giriyor. İran’ın ABD doları alımına, altın ve diğer değerli metal ticaretine, otomotiv sektörünün yedek parça ihtiyacının karşılanmasına ve sanayiye ilişkin yazılım alımına engeller getiren bu aşamayı, Kasım ayında ülkenin petrol ticareti ve merkez bankasını hedefleyen ikinci aşama yaptırımlar izleyecek. ABD Tahran’la iş yapmaya devam edecek üçüncü ülke ve şirketleri cezalandırma tehdidinde bulunuyor.

İran’la imzalanan Nükleer Anlaşma’nın Avrupalı garantörleri İngiltere, Fransa ve Almanya ile Avrupa Birliği (AB) bugün ortak bir açıklama yaparak, ABD’nin tehdidine rağmen anlaşmaya sadık kalmakta kararlı olduklarını bildirdi.

“AB hukuku ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlıyız” denilen açıklamada, yaptırımlardan etkilenebilecek AB menşeli şirketleri koruma amacıyla güncellenmiş AB “Engelleme Mevzuatı”nın da yarından itibaren devreye sokulacağı vurgulandı.

19THEUSUMMIT

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından hazırlanan 11 ayrı raporda da belirtildiği gibi anlaşmanın şartlarına uyduğu, bu anlaşmanın, Avrupa, bölge ve dünya barışı için kilit öneme sahip bir güvenlik garantisi olduğu kaydedilen açıklamada, İran’dan da tüm taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye devam etmesi çağrısı yapıldı.

Temmuz 2015’te, Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD’den oluşan ve P5+1 olarak adlandırılan ülkeler, İran ile uranyum zenginleştirmeyi azaltması karşılığında bazı ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngören nükleer anlaşma imzalamıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.