Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş’te öğrenciler trafik kontrolünü ele geçirdi

Geçen hafta Bangladeş’te yaşanan trajik bir kazadan sonra pek çok öğrenci, “güvenli yol” talebiyle sokaklara döküldü. 29 Temmuz’da Bangladeş’in başkenti Dhaka’da gerçekleşen ve iki öğrencinin ölümüyle sonuçlanan kaza, öğrencilerin protestolarını ateşledi.

Kazada özel bir işletmeye ait olan otobüs, bir grup öğrencinin üstüne sürerek ikisinin ölümüne ve başka öğrencilerin yaralanmasına neden olmuştu. Kazanın detayları hala açık ve net olmasa da Bangladeş basınına göre otobüs şoförü olaydan sonra gözaltına alındı. Bangladeş’teki yol güvenliği tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre Bangladeş’te her sene 3 binden fazla insan trafik kazasında hayatını kaybediyor.

Hükümetin bütün uyarılarına rağmen protestolar sürmeye devam ediyor. Öğrenciler, okul üniformalarıyla Bangladeş’in başkenti Dhaka’da sokakların kontrolünü elinde tutuyor. Öğrenciler, sokaklardan yalnızca acil durum araçlarının geçmesine izin veriyor. Protestolar sebebiyle Dhaka sokaklarında araç kullanan herkes trafik ehliyetlerini öğrencilere göstermek zorunda.

Dhaka Tribune editörü yazdığı bir yazıda; "Ulaştırma ve şehir alt yapısı tarihinde Bangladeş’te benzeri görülmemiş bir şeye tanıklık ediyoruz: Yollar doğru ve verimli bir şekilde çalışmaya başladı. Ve bunun bütün kredisi, trafik düzenini protesto eden öğrencilere gidiyor.” dedi.

Günlerdir süren eylemler hükümetin protestolara tepki vermesiyle beraber daha sert bir hâl aldı. Hükümet yetkilileri ülke genelinde internet kullanımını engelledi. Geçen hafta polis, su tomaları ve göz yaşartıcı gazlarla öğrencileri eylemlerin sürdüğü Dhaka Üniversitesi’nden zorla dışarıya çıkarttı.

Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina olaylar karşısında rakip partilerin protestoları kendisini seçimlerde geride bırakmak için kullandıklarını dile getirdi. Muhalefet partisi lideri Khaleda Zia bu iddiaları reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.