Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam “aşırı turizm”den muzdarip

Avrupa’da Barcelona, Dubrovnik ve Venedik’ten sonra şimdi de Amsterdam “aşırı turizm”den muzdarip durumda.

Amsterdam’ın nüfusu yaklaşık olarak bir milyon, fakat yetkililer bu sene için 20 milyondan daha fazla turist bekliyor. Yaşanan turist akınına bağlı olarak, şehrin kapasitesi son derece yetersiz kalıyor ve şehrin toplumsal dokusu zedeleniyor.

Şehir çoğunlukla turistlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden dizayn edilmiş gibi. Manav dükkanları yerine marihuana kafeleri, anahtarcılar yerine kondom ya da biblo satan ufak mağazalar, fırınlar yerine waffle yapan köşe restoranları her yeri doldurmuş durumda.

Aşırı turizme engel olmak adına, Barcelona tarihi merkezde yeni otellerin yapılmasına izin vermemek, kruvaziyer gemileri reddetmek ve Boqueria pazarına giren turistleri sınırlandırmak gibi önlemler aldı. Hırvatistan’ın Dubrovnik şehri de Game of Thrones dizisinden sonra akına uğramış durumda. Şehrin belediye başkanı Ortaçağ’dan kalma tarihi mekanlara turist sınırlandırmasını talep ediyor. Barcelona ve Venedik’te durum öyle ciddi bir hal aldı ki turizm karşıtı protestolar bile düzenleniyor.

Benzer bir kaderi yaşayan Amsterdam, “aşırı turizm”e sınır getirmek adına birtakım adımlar atıyor. Kent konseyi otel odalarına yüzde 6’lık ek vergi koydu, şehrin merkezi için Airbnb’den yapılan kısa süreli kiralamaları yasakladı ve bundan sonra hediyelik eşya dükkanlarının açılmasına izin vermeyecek.

Amsterdam’da turist akınına bağlı olarak aşırı gürültü, artan suç oranları, altyapı ve çöp arıtmanın yetersiz kalması gibi sorunlar yaşanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.