Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018 gelmiş geçmiş en sıcak dördüncü yıl olma yolunda

2018 yazı, bilim insanlarının küresel ısınma tahminlerini doğrular nitelikte bir yaz oldu. Oysa dünya, daha sıcak bir dünya karşısında henüz hazırlıklı görünmüyor. The New York Times’ta Somini Sengupta tarafından yapılan haberin özetini aşağıda paylaşıyoruz:

Artan sıcaklıkların günlük hayata çarpıcı etkileri olduğu görülüyor. Kaliforniya, tarihinin en büyük yangınıyla boğuşuyor. Bu yıl İsveç’ten El Salvador’a kadar birçok farklı ülkede buğday ve mısır rekoltelerinde şiddetli düşüşlerin yaşandığı tahmin ediliyor. Nükleer santralleri soğutmak için kullanılan akarsuların ısınmasından dolayı Avrupa’da pek çok santral kapatılmak zorunda kaldı. Sıcaklık dalgaları dört kıtada elektrik şebekelerini çökertti.

grafik
Yıllık yüzey sıcaklıkları grafiği

Aşırı sıcakların daha doğrudan etkileri de bulunuyor. Artan sıcaklıklardan ötürü Japonya’da pek çok insan hayatını kaybetti. PLOS Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre 2080’e kadar ABD’de sıcaklığa bağlı ölümlerde 5 kat artış yaşanacak. Daha yoksul ülkeler için ise durum daha iç karartıcı: Filipinler’de ise aynı periyotta 12 kat artış olması öngörülüyor.

Fotoğraf1
Düsseldorf’ta Rhine nehri kıyısı
Fotoğraf2
Güney Kore’de yüzme havuzu
Tokyo, temmuz ayı
Tokyo, temmuz ayı

2018 yılından daha sıcak 3 yıl ise geçtiğimiz yıllar olan 2015, 2016 ve 2017 yılları olarak kaydedildi. En sıcak 18 yılın 17’si ise 2001-2018 periyodunda bulunmakta.

Sıcaklık artışı alınan önlemlere rağmen istikrarlı bir biçimde devam ediyor. Bilim insanlarına göre salınımlar arttıkça sıcaklık dalgaları şiddetlenerek artacak. Bunların dışında, 1993’ten beri deniz seviyesi 7.7 santimetre artmış durumda ve 2017 yılında havadaki karbondioksit seviyesi son 800.000 yılın zirvesini gördü.

Fotoğraf4
Geçen ay Kaliforniya’da yangından zarar gören evler
Kaliforniya’da yangından kaçan bir kadın
Kaliforniya’da yangından kaçan bir kadın

2 yıl önce Paris’te imzalanan iklim anlaşmasındaki kararlar ise uygulanmıyor. Başkan seçildikten sonra Donald Trump, ABD’yi anlaşmadan çekti ve imzacı zengin ülkeler, yoksul ülkelerde küresel ısınmanın etkileri önlemek için oluşturulan fona vadettikleri parayı yatırmadılar.

Bazı hükümetler ise aksine küresel ısınmanın etkileriyle savaşmak için birtakım önlemler almış durumda. Örneğin Avustralya’nın Melbourne şehrinde yetkililer daha fazla ağaç dikme sözü verdiler. Hindistan’ın Ahmedabad şehrinde güneş ışınlarını geri yansıtmak için çatıların beyaz renge boyanması kararı alındı. İsviçre ise tren raylarında aşırı ısınmayı önlemek için rayları beyaza boyamaya karar verdi.

Bu yıl AB ülkelerinde buğday rekoltesinin düşmesi öngörülüyor. Britanya’da son 5 yılın en düşük rekoltelerinin alınması tahmin ediliyor. Almanya’da da rekolte düşüşleri gerçekleşti. İsveç’te ise rekor sıcaklıklar hayvancıları zor durumda bıraktı. Ülkede rekor sıcaklıkların hayvancılık sektöründe bir milyar dolar kayba sebep olması öngörülüyor.

El Salvador’da kurumuş mısır tarlalarında bir çiftçi
El Salvador’da kurumuş mısır tarlalarında bir çiftçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.