Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dokuz yaşındaki satranç dehası göçmen yasası yüzünden İngiltere’den ayrılmak zorunda

The New York Times’ın haberine göre, İngiltere’de jenerasyonunun en büyük satranç dehası olarak görülen 9 yaşındaki Hint Shreyas Royal, babasının çalışma vizesinin bitmesi nedeni ile ülkeyi terketmek zorunda kalacak.

Hindistan’da doğan Shreyas Royal, ailesi ile birlikte göç ettiği Londra’nın güneyinde büyüdü. Kendi yaş grubunda dünyanın en iyi satranç oyuncuları arasında yer alıyor. İngiltere’nin göçmenlik yasalarını sıkı bir şekilde uygulaması sebebiyle Shreyas’ın ailesi ülkeyi terk etmek zorunda kalabilir.

İngiltere İçişleri Bakanlığı sözcüsü Perşembe günü, aile için herhangi bir başvuru olmadığını belirtti ve “Göçmenlik kuralları içinde ailenin Birleşik Krallık’ta kalmasına izin verecek bir yol yok” dedi.

İngiliz Satranç Federasyonu başkanı Dominic Lawson, “Bürokrasi çığrından çıkmış” deyip şöyle devam etti: “Genç yaşlarda satranç oyuncuları yetiştiremiyoruz, en iyi oyuncumuz 40 yaşlarında.”

Shreyas üç yaşındayken, babası Jitendra Singh, bir yıllık çalışma vizesiyle Tata Danışmanlık Hizmetleri için İngiltere’de IT proje yöneticisi olarak çalışmaya başladı. Singh, 2012 yılında Hindistan’ın Bangalore şehrinden karısı ve oğluyla birlikte Güney Londra’ya taşındı.

İngiltere’deki göçmenlik yasası, “olağanüstü yetenek” olarak nitelendirilen çocuklara – bilim, mühendislik, dijital teknoloji ve moda gibi alanlarda – ya da okçuluk, kriket, snooker ya da yoga gibi “spor” kategorilerinde vize verilebilmesine imkan tanıyor. Ancak satranç bunların arasında yer almıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.