Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda’nın ünlü sermayedarı balina avcılığı yapmakla suçlanıyor

Kristjan Loftsson, dünyadaki son “Fin balinası avcılığı” şirketinin sahibi. Loftsson,“sürdürülebildiği sürece balina avlamaya da devam edilebilir” diyor.

İzlanda’da pek çok balina gözlem merkezi var. Ancak bu merkezler, ziyaretçi turistlerin beklediği türden merkezler değil. Bir yaz günü İzlanda’nın sakin kıyılarında bir grup balina avcısını Fin balinalarını avlamış hâlde bir turist botunun yanından geçerken görebilirsiniz.

İzlanda’da balinaların yaptıkları yolculuklar oldukça popüler. Fin balinaları daha çok kıyıdan uzak alanlarda bulunsalar da Minke balinaları, kambur balinalar, yunuslar ve martılar İzlanda denizlerinde kolaylıkla bulunabiliyor.

Balina gözlemcileri arasında kâr amaçlı balina avcılığı yapan insanların sayısı oldukça az olsa da bazı turistlerin seyahatleri boyunca ölü balina görmekten rahatsız olmamaları dikkat çekici.

75 yaşındaki Kristjan Loftsson, İzlanda’daki Fin balinası avı operasyonlarını yönetiyor. Loftsson, dünyadaki son Fin balığı avcısı.

Loftsson’un işleri daha önce pek çok çevreci grup tarafından eleştirildi. Geçtiğimiz senelerde bir grup radikal aktivist, Loftsson’un av botlarını batırdı. Her ne kadar Loftsson’un balina avcılığına karşı dünya üzerinde pek çok ses çıksa da yaptığı iş legal. İzlanda, uluslararası av sezonu kurallarına, balina ticareti söz konusu olduğu zaman uyum göstermemekte ısrarcı.

_102501440_mediaitem102501439

Bütün bunların yanında Fin balinası avcısı Kristjan Loftsson, balina kanının damarlarında gezdiğini söylüyor.

Bugün, dünyada balina ticaretine izin veren ülkeler sadece İzlanda ve Norveç. Japonyalı balina avcıları, sadece devletten aldıkları özel araştırma izinleriyle avlanabilirken; Amerika, Kanada, Rusya ve Grönland gibi ülkelerde balina avcılığı, ancak yerel geçim kaynağı ise yapılabiliyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, Fin balinalarını nesli tükenme tehlikesi altına olan hayvan listesine eklemişti. İzlanda’da ise türlerin kâr amaçlı avlanması 20 senedir yasaktı. İzlanda 2006 yılında bu yasağı kaldırdı.

İzlanda, balina ticareti konusunda bir süredir uluslararası bir baskı altında. 2013 yılında Barack Obama İzlanda’yı, balina avcılığını durdurmaya çağırmıştı. Sonraki sene Avrupa Birliği, İzlanda’nın balina ticareti yapmasına karşılık uluslararası protestolara öncülük etmişti.

İzlanda’da balina avcılığı hala sürüyor. Bu sene yapılan anketlere göreyse İzlandalı balina avcılarından yalnızca üç tanesi avlanmak için gereken izinleri alamamış.

Fin balinaları, mavi balinalardan sonra dünya üzerindeki en uzun ve ağır hayvanlar. İzlanda Deniz ve Tatlı Su Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre avlanma sınırlamalarına uyulduğu sürece Fin balinaları İzlanda sularında var olmaya devam edebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.