Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus Cumhurbaşkanı mirasta kadın-erkek eşitliği için düğmeye bastı

Le Monde’da yer alan habere göre, Tunus Cumhurbaşkanı Béji Caïd Essebsi mirasta kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için Meclis’e yasa hazırlanması talebini iletti. Bu gelişmenin ülkede İslamcılar ile laikler/modernler arasındaki tartışmayı tekrar canlandıracağı düşünülüyor.

Kadınlar özelllke 8 Mart dünya kadınlar gününden bu yana, bu konuyla ilgili eylemlerini sürdürüyor ve kampanya yürütüyorlardı. Cumhurbaşkanı Essebsi ise dün Meclis’ten mirasta kadın-erkek eşitliğini sağlayacak yeni bir yasa teklifi istediğini ifade etti.

Mevcut miras hukuku Kuran’dan bazı ayetler etrafında yazılmış durumda. Örneğin, aynı anne babadan olma bir kadın, bir erkeğin aldığı oranın yarısı kadar miras hakkına sahip olabiliyor.

Tunus’lu uzmanlar bunun Arap dünyası için önemli bir ilk adım olduğunun altını çiziyorlar. Öte yandan, bu gelişmenin Tunus’ta İslamcı-laik çekişmesini bir kez daha tetikleyebileceği belirtiliyor. Tunus’taki İslamcı Parti Ennahda son üç yıldır laikler ile uzlaşmacı bir tavır sergiliyordu. Ancak bu sene yapılan seçimlerde Ennahda oylarını arttırdı ve ülkeyi izleyenlere göre bu andan sonra bir çok konuda uzlaşmacı tavrını arka plana çekmeye başladı. Uzmanlar bundan ötürü, bu kararın çatışmayı tetikleyebileceğini düşünüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.