Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de bir ilk: Trans birey Christine Hallquist vali adayı oldu

ABD tarihinde bir ilk yaşanıyor. Geçen Salı günü Demokrat Partili trans kadın Christine Hallquist, diğer üç adayı geride bırakarak partinin Vermont vali adayı oldu

Geçen cumartesi Hawaii’de vali aday adayı olan Kim Coco Iwamoto ise başka bir Demokrat aday adayına karşı seçimleri kaybetmişti.

Hallquist seçim gecesi destekçilerine şöyle konuştu: “Bu gece tarih yazdık. Bugün Demokratlar’ın yüzü olmaktan gurur duyuyorum.”

Bu yılki ABD Kongresi seçimlerinde 476 kadın aday yarışıyor ve rekor düzeyde LGBTQ aday var

Seçim sürecinde gay ve trans adayları destekleyen örgüt (LGBTQ Victory Fund) yöneticisi Annise Parker, “Christine’ın zaferi translar için eşitlik hareketinde tarihi bir an ve aslında transların ülke yönetiminde ne kadar az payı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Önünde güçsüz aday adayları bulunan Hallquist’in, partisinin oylarını kazanması kolay oldu, fakat eyalet seçimlerinde halihazırda eyalet valisi olan Cumhuriyetçi aday Phil Scott’a karşı işi pek de kolay görünmüyor. Zira ilerici siyasi görüşleriyle tanınan Vermontlular, 1962 yılından beridir tekrar aday oldukları takdirde, görevde olan valileri seçiyorlar. Scott’un popülaritesi bu yıl silah kontrolünün sıkılaştırılmasına dair bir yasayı imzaladığından beridir düşmekte. Fakat Temmuz ayındaki bir araştırmaya göre halkın üçte ikisi yasayı destekliyor ve Demokrat seçmenlerin yarısı Scott’a olumlu bakmakta. Aynı araştırmaya göre; Demokratlar’ın sadece yüzde 18’i Hallquist’i destekliyor; yüzde 55’i ise Hallquist’i tanımıyor bile.

Fakat adaylığı kesinleştikten sonra bu değişebilir. Vermont Middlebury College’dan profesör Eric Davis, Hallquist’in adı daha da duyuldukça daha çok maddi yardıma ulaşılabileceğini ve adayın mesajının daha da yayılabileceğini söylüyor: “Seçimleri kazanamasa bile kampanyasının en büyük katkısı, insanların transseksüellerin sorunları konusunda daha da bilinçlenmesi olacak.”

2016’da Scott’a oy veren Hallquist’in vaatleri arasında eyalet altyapısını güçlendirmek ve kırsal bölgelerde internet hızını artırmak bulunuyor. Hallquist ayrıca geçen Salı günü, ABD’de tartışmalı bir konu olan genel sağlık sigortası sağlanması ve küresel ısınmayla savaşmak yönünde açıklamalar da yaptı.

Cumhuriyetçi Valiler Birliği ise bir açıklamada, Hallquist’in adaylığının “Vermont için yanlış” olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.