Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bombaların arasında kokteyl yudumlamak: Şam’da bir bar

Matt Wareham’ın BBC’deki haberinden alıntıdır.

2011’de başlayan iç savaş, Suriye’de turizmi çökertti. Şam’da butik bir otel işleten Somar Hazim oteline kilit vurdu.

Milyonlarca insan ülkeyi terk etmeye karar vermişken Somar, işini kaybetse de ülkede kalmayı tercih etti ve 3 yıl önce, Şam’ın tarihi kısmındaki ilk barlardan birini açtı.

Bu ay yayınlanan bir rapora göre, Şam, dünyanın en az yaşanabilir şehri. Fakat Somar şehrin gece hayatının hareketlendiğini söylüyor: “Herkes savaşın ortasında bu barı açan kimmiş diye bakmaya geliyordu.”

Somar barı Cosette’i her gün akşam 7’de açıyor ve son müşteri gidene kadar kapatmıyor.

Somar’ın arkadaşları tam da savaşın ortasında parasını böyle bir şeye yatırdığı için Somar’ın deli olduğunu düşünüyor. Somar ise bu kumarı kazandığı fikrinde: “Üzerinde havan topları patlarken buraya gelip bir şeyler içebiliyorsun. Bu fikrin gerçekten, gerçekten çekici olduğunu düşündüm.”

Somar, Şam’ın bu yaz isyancılardan temizlenmesinin gece hayatını olumlu etkilediğini düşünüyor: “En başta üç dört mekân vardı. Şimdi ise aynı sokakta aşağı yukarı otuz mekân var.”

İnsanların çoğu başkentte hayatın normalleştiği fikrinde, fakat Suriye’de savaş hala devam ediyor. Ülkede hala 20-30 bin kadar IŞİD militanı bulunmakta.

Ama Somar iyimser: “Şam’da çok kötü zamanlarımız oldu. Artık savaştan önceki şehir değil ama bence artık başka bir şehre dönüşüyor. Bence son yedi yılda olan bitenleri unutmak için biraz zamana ihtiyacımız var. En güzel günler henüz yaşanmadı.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.