Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamlar üzerinden vekalet savaşı: Yemen’de imam suikastleri

İmam Safvan El-Şarcani annesi için ilaç almaya giderken Aden şehri çevresinde öldürülen 27. din adamı olacağından büyük ihtimalle habersizdi.

Yemen’de Husilere karşı operasyonlarda birlikte hareket eden Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, alttan alta din adamları üzerinden güç mücadelesine girişti. BAE ve Suudi Arabistan destekli gruplar karşı tarafa yakın duran din adamlarına suikastler düzenliyor.

Yemenli yetkililer ve cemaat önderleri, ekim ayından beri 15 din adamının suikaste kurban gittiğini belirtiyor. Geride kalanların pek çoğu ise korkudan camilere seyrek uğruyor ya da şehri terk ediyor.

Çöken devlet otoritesi yeni aktörler ortaya çıkardı: Sokaklara kimler tarafından desteklendiği belli olmayan silahlı gruplar hükmederken, geleneksel olarak Yemen’de güçlü olan din adamlarının da toplumsal rolü arttı. İmamlar ticaretten ailevi sorunlara kadar pek çok konuda karar mercii. Militanlarla güç mücadelesine girişen din adamları IŞİD ve El-Kaide’nin hiddetini üzerine çekiyor.

İnsan hakları ve demokrasi aktivisti Leyla Şabibi şöyle konuşuyor: “Her ölümle, toplum daha da zayıflıyor. Din adamları toplumda etkili isimlerdi, sorunları çözer, insanlara tavsiyelerde bulunurlardı. Cemaatlerinin öğretmenleri ve sözcüleriydi.”

Peki suikastlerin BAE ve Suudiler ile ne ilgisi bulunuyor? Husilere karşı birlikte hareket eden bu iki müttefik, Yemen’in geleceğine dair farklı tahayyüllere sahipler.

Öldürülen imamların çoğu İslamcı “Islah” Partisi üyesi. Suudiler Islah’ı önemli bir müttefik olarak görürken, BAE ise onların Müslüman Kardeşler bağlantılı İslamcı radikaller olduğu fikrinde. Öldürülen din adamlarının bazıları Yemen’in bölünmemesi taraftarıydılar, suikastlerden sorumlu tutulan bazı gruplar ise BAE destekli ayrılıkçılar. Bu gruplar devrik fakat kağıt üzerinde hala hükümette olan devlet başkanı Hadi’yi yolsuzlukla, baskıcılıkla suçluyor ve Islah Partisi’nin Hadi’ye destek verdiğini iddia ediyor.

BAE kurucusu Zeyid bin Sultan El-Nahyan’ın posterleri Aden sokaklarında

Öldürülen Safvan El-Şarcani, açıkça ayrılıkçıları eleştiren bir din adamıydı.

Suikastlerin artmasıyla Aden’de camiler boşalıyor. Bazı imamlar, hava henüz karanlık olduğu için sabah namazı kıldırmayı reddediyorlar. Pek çoğu da, korumalarla geziyor. Şehirden kaçan imamlardan biri olan El-Hatib’in yorumları karamsar: “Savaş devam ettikçe bu tür olaylar gerçekleşmeye devam edecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.