Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gizli kamera krizinden sonra Seul’de umumi tuvaletler her gün kontrol edilecek

The Guardian’ın haberine göre, “gizli kamera pornosu” vakalarına karşı tepkilerin artması üzerine Güney Kore’nin başkenti Seul’de umumi tuvaletlerin her gün kontrol edileceği açıklandı.

Seul polisine göre, 2012 ve 2016 arasında umumi tuvaletler kullanan 26 bin kadının gizlice videosunun çekildiği belirlendi. Fakat rapor edilmeyen çok daha fazla vaka olduğu söyleniyor. Bu ay hükümeti tedbir almaya çağıran Seul’deki eylemlere rekor sayıda kadın katıldı.

Gizli kayıtları önlemek için ülkede satılan cep telefonlarının fotoğraf çekerken ses çıkarması zorunlu. Fakat suçlular kameraları pek çok sıradan eşyanın içine yerleştirebiliyor: kalemler, kol saatleri, ayakkabılar…

 

8 bin denetçi görevlendirildi

Hâlihazırda Seul yönetimi tuvaletleri ayda bir kontrol ediyor ve 20 bin tuvaleti kontrol etmekle sorumlu sadece 50 denetçi bulunuyor. Yeni planla birlikte 8 bin kişi, tuvaletlerin temizliğinden ve denetlenmesinden sorumlu olacak.

Hükümet denetçileri son iki yılda hiçbir kamera bulamadı. Fakat uzmanlar ve aktivistler evlerde ve ofislerde daha çok kamera olduğunu savunuyor ve bu videoları paylaşanlara yeterli cezalar vermediği için hükümeti için eleştiriyor.

Yargıya çifte standart eleştirisi

Güney Kore adalet sistemi de eleştiri oklarının hedefinde. Gizlice çekilmiş görüntüleri paylaşan erkekler sadece para cezasına çarptırılırken, geçenlerde bir kadın, bir iş arkadaşının çıplak fotoğrafını paylaştığı için bir yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.