Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis’e bu kez de eşcinsellere karşı ılımlı tavırlarından dolayı “ikiyüzlülük” suçlaması

Papa Francis’i, Kilise bünyesindeki cinsel istismar vakalarını görmezden gelmek ve üzerini örtmekle suçlayan Başpiskopos ve Vatikan’ın eski Washington Büyükelçisi Carlo Maria Vigano, Katoliklerin ruhani lideri hakkındaki ithamlarına devam ediyor. Vigano, eşcinsellerle ilgili ılımlı ifadeler kullanan Papa Francis’in, eşcinsel evliliklerine onay vermeyi reddeden rahibe Kim Davis’le ABD’de gizlice görüşmesini “riyakârlık” olarak değerlendirdi.

ABD’de muhafazakar bir yayın organı olarak tanınan LifeStyleNews’da geçtiğimiz cuma günü bir mektubu yayınlanan Vigano, mektubunda hayatından endişe ettiğini ve telefonunu kapatarak ortadan kaybolduğunu dile getirdi. Papa Francis hakkında ithamları sürdüren Vigano; Francis’in 2015 Eylül ayındaki ABD ziyaretinde Kentucky eyaletinde rahibelik yapan Kim Davis’le görüştüğünü öne sürdü. Kim Davis, eşcinsel evliliklerine onay vermeyi reddeden bir rahibe olarak biliniyor. Davis’in onay vermeme uygulaması ise Vatikan’ın resmi politikasıyla çelişiyor. Zira Papa daha önceki açıklamalarında, Katolik Kilisesi’nin bu konudaki sert ve tavizsiz tavrına aykırı olarak, eşcinseller ve eşcinsel evlilikleriyle ilgili daha ılımlı ifadeler kullanmıştı.

Carlo Maria Vigano

New York Times gazetesinin haberine göre; görüşmenin yapıldığı dönemde Vatikan’ın Washington Büyükelçisi görevinde bulunan Vigano son yayınlanan mektubunda; Şili’de bulunan Katolik Kilisesi’ndeki cinsel istismarların mağdurlarından biri olan Juan Carlos Cruz’un Papa’yla yaptığı görüşmedeki ifadelerini aktardı: Buna göre Papa Francis, Cruz’a, Kim Davis konusunda Vigano tarafından kandırıldığını söylemiş ve Eylül 2015’te Washington’daki Vatikan Büyükelçiliği’nde yapılan görüşme öncesinde Kim Davis’in kim olduğunu bilmediğini ifade etmiş. Papa, Davis’in kim olduğunu anladıktan sonra Vigano’yu büyükelçilik görevinden azlettiğini de Cruz’a söylemiş.

Ancak Vigano mektubunda; Cruz ve Papa Francis’ten en az birinin yalan söylediğini savunuyor ve şunları ekliyor: “İkisinden biri yalan söylüyor. Bununla birlikte şurası kesin ki, Francis ve çevresindeki kurmayları görüşme öncesinde Kim Davis’in kim olduğunu çok biliyorlardı ve görüşmenin yapılması teklifini bunu bilerek onayladılar. Ayrıca görüşmenin bir gün öncesinde, Davis’in kim olduğuyla ilgili ayrıntılı bir mektubu kendisine bizzat ben sunmuştum”. Vigano, Papa’nın Davis ile görüşmeye “gönüllü” olduğunu ancak bunun siyasi sonuçlarından çekindiğini de iddialarına ekledi. Vigano, Francis ve Katolik Kilisesi’nin diğer üst düzey yetkililerinin kendisinin yaptığı uyarılara rağmen, bu gizli görüşmeyi organize etmek istediklerini, bunun üzerine kendisinin de, o sırada bir ödül almak için Washington’da bulunan Kim Davis ile Papa Francis arasındaki randevuyu ayarladığını dile getirdi.

Başpiskopos Vigano mektubunda; Papa Francis’in Davis’i karşıladığında şefkatle sarıldığı, cesaretinden dolayı tebrik ettiğini öne sürdü. Vigano; görüşmenin, Papa’nın eşcinseller ile ilgili ılımlı tavrına aykırı bir görüntü oluşturmaması ve ABD ziyaretini gölgelememesi için gizli olarak yapıldığını da iddia etti.

Bunlarla birlikte Vigano, bir önceki mektubunda Papa Francis’e yaptığı istifa çağrısını, yeni mektubunda yinelemedi.

Vigano geçtiğimiz hafta yayınladığı başka bir açık mektubunda, Katolik Kilisesi içerisindeki cinsel istismar vakalarının üzerini örttüğü gerekçesiyle Papa Francis’in istifa etmesini istemişti. Vigano ayrıca, Katolik Kilisesi içerisinde “gizlilik içerisinde hareket eden ‘eşcinsel bir şebeke” bulunduğu”nu iddia etmişti. Konuyla yakından ilgili gözlemciler; Katolik Kilisesi mensupları arasındaki son ifşaat ve ithamların, Kilise içerisindeki iktidar savaşlarına işaret ettiğini dile getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.