Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dişi maymunlar erkeklere güvenmiyor, kendileri için daha iyi olsa bile erkeklerin davranışını tekrar etmekten kaçınıyor

Yeni bir araştırma, dişi maymunların erkeklerinin davranışlarını, kendileri için yarar sağlayacak olsa dahi taklit etmekten kaçındıklarını gösterdi.

St. Andrews Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada erkek maymunlar yemek elde etmek için daha başarılı yöntemler geliştirse de, dişi maymunların erkek maymunlara güvensizlikleri nedeniyle onların yöntemlerini kullanmayı tercih etmedikleri, kadın maymunların yöntemlerini taklit etmeye meyilli oldukları gözlemlendi.

Araştırmacılara göre maymunların bu davranışı, insan davranış biçimine de yakınlık gösteriyor. Bu davranışların kökeni, erkek vervet maymunlarının gruplar arasında dolaşma eğiliminde yatıyor. Bu eğilim dişilerin, erkek maymunların çok fazla hareket ettikleri için yerel bilgilerinin az olduğuna inanmalarına yol açıyor.

Araştırmada ayrıca, erkek maymunların daha işe yarar olduklarını düşündükleri sürece hangi davranış biçiminin hangi cinsiyetten geldiğine aldırmadıkları ortaya çıktı. Andrews’taki Psikoloji ve Nörobilim Okulu’ndan Profesör Whiten şöyle dedi: “Cinsiyetler arasındaki bu farkın açıklaması, belki dişi maymunlar için önemli olan şeyin, tüm yaşamları boyunca aynı grupta oldukları dişilerle yakın bağlarını sürdürmek olmasıdır. Bu daha az yerel bilgi sahibi olduğunu düşündükleri erkek maymunları taklit etme eğilimlerini azaltıyor olabilir”.

Güncel Biyoloji adlı dergide yayınlanan makalede, bir meyve kutusunun içindeki elma parçasını almak için ya siyah ucundan ya da beyaz ucundan açılmasını içeren bir deney anlatılıyor. Makalede anlatıldığına göre, araştırmacılar uzaktan kumanda yardımıyla gruptaki dominant dişi maymunun meyveyi sadece kutunun renkli bir ucundan almasına alıştırdılar. Aynı şekilde dominant erkek maymuna da diğer uçtan almasını öğrettiler.

Daha sonra araştırmacılar yaptıkları ayarlamayla erkeklerin kadınlardan beş kat fazla yemek almasını sağladılar. Bu yöntemle araştırmacılar gruptaki diğer üyelerin alışkanlıklarına bağlı olarak dişi maymunu mu takip edeceklerini, yoksa daha fazla yemek için erkeklerin daha başarılı olmuş yöntemini mi deneyeceklerini görmek istediler.

Ekip, erkeklerin normaldeki tercihleri olan dişileri kopyalamak yerine daha başarılı yöntem geliştirmiş olan erkek maymunun kopyalamayı tercih ettiklerini ortaya koydu. Fakat gruptaki dişi maymunlar, göreceli olarak daha az başarı göstermesine rağmen dişi maymunun hareketlerini taklit etmeye devam ettiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.