Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Havaalanı güvenlik noktalarındaki plastik kaplarda tuvaletlerden daha çok virüs bulunuyor

Pasaport kontrol bankoları ve çocuk oyun alanlarının da virüs barındıran yerler arasında bulunduğu araştırmada açıklandı.

Yapılan bir araştırma, güvenlik noktalarındaki telefon, bilgisayar ve çanta gibi küçük eşyaların x-ray cihazından geçirilmesi için kullanılan plastik kapların havaalanındaki en yüksek virüs seviyesine sahip alan olduğu tespit edildi.

Salgın hastalık uzmanları; mağaza ödeme noktaları, yürüyen merdiven trabzanları, pasaport kontrol bankoları ve çocuk oyun alanları dahil olmak üzere havaalanı yüzeylerinin yaklaşık %10’unun virüs barındırdığına dair kanıtlar buldular.

Helsinki havaalanının en işlek saatlerinde havaalanındaki çeşitli noktalar, Nottingham Üniversitesi ve Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Kurumu’ndan uzmanlar tarafından yönetilen araştırmanın bir parçası olarak 2016 kışı boyunca virüs oranı açısından incelendi.

Araştırmaya göre virüsler en çok yolcuların el bagajlarının verildiği x-ray noktasındaki plastik kaplarda bulunuyor.

Uzmanlara göre, ellerin düzenli yıkanması ve öksürürken ağzın kapatılması, insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanlarda salgın hastalıkların kontrolü için alınabilecek basit ama etkili önlemler arasında.

Notingham Üniversitesi bu virüsler arasında en yaygın olanın soğuk algınlığına sebep olan rinovirüs olduğunu,  ayrıca influenza A virüsünün de bulunduğunu açıkladı.

Tuvaletler yüzeylerinde ise solunum yoluyla bulaşan virüsler bulunamadı.

Notingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Koruma profesörü Jonathan Van Tam, “Bu çalışma virüs kaynaklı enfeksiyonların nasıl yayıldıklarına dair kamuoyunu bilgilendirmek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak için yararlı bir vaka” dedi.

“İnsanlar özellikle toplumsal alanlarda ellerini düzenli yıkayarak, mendillerine veya kollarının iç tarafına doğru öksürerek hijyeni sağlayabilir ve hastalıkların bulaşması ihtimali en aza indirgenebilir.”

“Bu basit önlemler havaalanı gibi dünyanın dört bir yanından insanın bir arada bulunduğu ve seyahat ettiği alanlarda salgın hastalıkların yayılmasını engelleyebilir.”

Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Kurumunda virüs bilimi konusunda uzman Niina İkonen ise şunları söyledi:  “Daha önce mikropların varlığı havaalanı özelinde hiç araştırılmamıştı.”

“Yeni bulgular, bulaşıcı hastalıkların havaalanlarında yayılmasını kontrol etmeye yönelik önlemlerin alınmasında yardımcı olabilir. Ayrıca sonuçlar havaalanlarının tasarımı ve tadilatındaki teknik unsurlar için yeni fikirler sunuyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.