Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar Ödüllü Gwyneth Paltrow’un Goop isimli markası ‘aldatıcı reklam’ iddialarıyla karşı karşıya

Kâr amacı gütmeyen organizasyon “Reklamcılıkta Hakikât” (Truth in Advertising) Oscar ödüllü Hollywood oyuncusu Gwyneth Paltrow’un kurucusu olduğu Goop isimli markanın çoğunluğu kadın olan kullanıcılarını ürünlerinin hastalıkları ve bozuklukları tedavi edebilmesi üzerinden aldatarak sömürdüğünü iddia ediyor.

Oscar ödüllü Hollywood oyuncusu Gwyneth Paltrow’un kurucusu olduğu “yaşam tarzı ve yayımcılık” şirketi Goop, bir reklam izleyicisi tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Eleştirilerin nedeni markanın kısırlık, rahim sarkması ve başka vajinal rahatsızlıkları tedavi ettiği iddia edilen ürünlerin aslında hiçbir işe yaramaması.

Goop aleyhindeki yeni iddialar, Kaliforniya Gıda, İlaç ve Tıbbi Çalışma Kolu’na bağlı iki Kaliforniya Eyaleti avukatı ile birlikte “ürünlerinin çoğunu satmak için asılsız ve aldatıcı tedavi vaatleri” kullanmak sebebiyle inceleniyor.

Bunlara ek olarak Goop’un çıplak ayakla yürümenin uykusuzluğu tedavi ettiği, markanın parfümünün hafızayı güçlendirdiği ve antibiyotik işlevi gördüğü iddiaları da soruşturma altında.

Reklamcılıkta Hakikat organizasyonu direktörü Bonnie Patten; “Goop markası ürünlerinin hastalıkları ve bozuklukları iyileştirdiği yönündeki iddialarıyla sadece kanuna karşı gelmekle kalmıyor, aynı zamanda pek çok kadını kendi finansal çıkarları için kullanıyor.” dedi.

Geçtiğimiz ay Goop, alışılmadık sağlık uygulamalarını savunan bir mektup yayımladı: “Araştırmaları, hastaların sorularını, kadınların kendilerini güçlenmiş ve iyileşmiş hissettikleri uygulamaları, uzun süreli bir inancı göz önünde bulundurmamak, yapılabilecek en tehlikeli hareket gibi görünüyor.”

Marka aleyhine çıkan son haberlerde, iddiaları ortaya atan reklam izleyicisi “çoğu onaylanmamış, sadece ürünleri daha fazla pazarlamak amacıyla uydurulmuş tedavi iddialarının” olduğunu söylediği onlarca Goop ürünü daha listeledi.

Listede Goop’un “kaygı ve depresyondan kronik migrene kadar pek çok rahatsızlığa büyük ölçüde yardımcı olduğu” iddia edilen yağ özleri; “akne, egzama ve sedef hastalığının tedavisi için mükemmel” olduğu söylenen Black Rose Bar’ı; “hafızayı kuvvetlendiren ve soğuk algınlığına karşı bir antibiyotik gibi çalışan” parfümleri de yer alıyor.

Haziran ayında, 44 yaşındaki Paltrow, Jimmy Kimmel Live! isimli programda iddialardan bazılarına teslim oldu. Bazen markasının tanıttığı alışılmamış ürünlere ve uygulamalara kendisinin de şaşırdığını söyledi. Toprakta çıplak ayakla yürümenin uykusuzluğa faydalı olup olmadığı sorulduğunda ise “kaybettiğimiz elektromanyetik bir şey var. Bu yüzden ayakkabıları çimlere bırakmak güzel.” dedi.

Paltrow yeni çıkan iddialar üzerineyse: “Ne hakkında konuştuğumuzu bilmiyorum.” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.