Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’te sosyal demokratların birinci olduğu seçimlerde aşırı sağ sandıktan güçlenerek çıktı

İsveç’te resmi olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 28.4’ünü alarak tekrar birinci parti oldu. Büyük bir atılım yapması beklenen ve bazı anketlerde oyu yüzde 25 civarında tahmin edilen aşırı sağcı İsveç Demokratları (SD) ise oyların yüzde 17.6’sını aldı. Anketlerce tahmin edildiği kadar bir artış olmasa da, SD’nin önceki seçimlere göre oyunu yaklaşık yüzde 5 oranında arttırmış olması dikkat çekiyor.

Sandıkların yüzde 99’u açılmışken Sosyal Demokrat Parti, Yeşil Parti ve Sol Parti’nin oluşturduğu sol blok ile merkez sağdaki dört partinin oluşturduğu sağ bloğun ikisinin de oyları yüzde 40 civarında gözüküyor. Seçimden önce iki blok da SD ile koalisyon yapmama sözü vermişti.

Seçimlerden önce İsveç, Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin oluşturduğu, dışardan Sol Parti’nin de destek verdiği bir azınlık hükümeti tarafından yönetiliyordu. Sonuçlara göre hükümetteki Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin oyu azalırken Sol Parti’nin oyları arttı.

Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Başbakan Stefan Lofven, partisinin yaşadığı oy kaybına rağmen (2014’e göre yaklaşık yüzde 2.5), “seçimi kazanan partinin lideri” olarak istifa etmeyeceğini duyurdu. Lofven, siyasi yelpazenin SD dışında kalan partileriyle işbirliği imkanı arayacağını söyledi. İsveç’te sosyal demokratlar 1917’den beri seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başarıyor.

Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Lofven

Partilerin henüz kesin olmayan oy oranları şöyle oldu:

• Sosyal Demokratlar: %28.4
• Ilımlılar (İttifak): %19.8
• İsveç Demokratları: %17.6
• Merkez Parti (İttifak): %8.6
• Sol Parti: %7.9
• Hristiyan Demokratlar (İttifak): %6.4
• Liberal Parti (İttifak): %5.5
• Yeşil Parti: %4.3

En büyük artış aşırı sağcı SD’de

Bu partiler arasında en büyük oy artışını da yaklaşık yüzde 4,2 ile SD gerçekleştirdi. Sosyal Demokratlar, Ilımlılar ve Yeşil Parti dışında tüm partiler oylarını arttırdılar. 2015’te Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, SD’nin oyunda hızlı bir artış gözlemlenmişti.

SD lideri Jimmie Akesson seçim sonuçlarının ardından destekçilerine açıklama yaparken

İlk kez 2010’da meclise giren partinin, anketlerde oyların yüzde 20’ye yakınını alacağı öngörülüyordu. Oy oranı yüzde 20’nin altında kalsa da seçim sonuçlarının SD için bir başarı olduğu konuşuluyor. Sağ ve sol bloğun oyları tek başlarına hükümet kurmak için yetmediğinden, siyasi yelpazenin iki tarafından da partilerin bulunacağı olası bir “büyük koalisyon”da, SD ana muhalefet partisi haline gelmiş olacak.

İsveç’te temel bir ekonomik problem yaşanmıyor, hatta işsizlik oranı da düşük. Fakat göç meselesi bazı kesimlerde geleceğe dönük kaygılara neden oluyor. Seçim kampanyaları da bu sebeple büyük oranda göç etrafında şekillendi. Bazı kesimler ülkede gerçekleşen silahlı saldırıları göçmenlerle ilişkilendiriyor ve göç bu sebeple bir güvenlik meselesi olarak tartışılıyor.

Başbakan Lofven ile SD lideri Akesson’un seçimlerden önceki tartışmasından

SD hükümette istenmiyor

Gerek seçimden önceki açıklamalarında, gerekse sonuçların ardından sağ ve sol bloğun parti liderleri SD’nin içerisinde bulunduğu bir hükümet planına destek vermeyeceklerini açıkladı. Başbakan Stefan Lofven, “ırkçı ve aşırıcı” olarak nitelediği SD’nin hükümetini etkilemesine izin vermeyeceğini söyledi.

Bu sonuçlara göre mecliste salt çoğunluğu sağlayacak ya da sürdürülebilir olarak dışarıdan destek alacak bir azınlık hükümetinin kurulması için yapılacak pazarlıkların haftalar sürmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.