Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir Savaşı: Macron, 1957’de Fransız Ordusu’nun işkenceyle öldürdüğü solcu öğretmen vakasında devletin sorumluluğunu kabul edecek

Matematikçi, bağımsızlıkçı, solcu öğretmen Maurice Audin, Fransa-Cezayir savaşının tam ortasında, 11 Haziran 1957 günü Fransız ordusu tarafından tutuklandı. Ancak kendisinden bir daha haber alınamadı. Le Monde’un haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarihi bir kararla, bu vakada Fransız devletinin sorumluluğunu kabul etmeye hazırlanıyor.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron öğretmen Audin’in Fransız ordusu tarafından tutuklandıktan sonra işkenceye uğradığını ve işkence sonucu öldüğünü kabul edecek. Ancak Macron’un kararında, Fransız devletinin bir yöntem olarak işkenceye başvurduğu vurgusu olmayacak.

Ailesi 61 yıldır bu ânı bekliyordu

Audin’in ailesi 61 yıldır bu anı bekliyordu. Daha önce Fransız devletinin resmi tutumu Audin’in tutuklu bulunduğu yerden kaçtığıydı. Ancak aynı açıklamada bu kararla Fransız devletinin bir yöntem olarak işkenceye başvurduğu vurgusu olmayacak.

1956 yılında Fransız Ulusal Meclisi, Paris hükümetine Cezayir’de düzeni sağlamak için tam yetki vermişti. Buna göre polisin tüm yetkileri orduya aktarılabiliyordu. Böylece Fransız ordusu polis gibi hareket edip tutuklamalar ve sorgulamalar gerçekleştirebiliyordu. Saraydan yapılan açıklamada ayrıca, Cezayir savaşında ortaya çıkan birçok kayıp vakasının araştırılması için de konuyla ilgili devlet arşivlerinin açılacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.