Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistan’daki Göçebe Olimpiyatları’ndan görüntüler

Neil MacFarquhar’ın New York Times’taki haberi, bu yıl Kırgızistan’da gerçekleştirilen Göçebe Olimpiyatları’ndan ilgi çekici sahneler sunuyor. Siz okuyucularımıza özetle aktarıyoruz.

UNESCO tarafından desteklenen Göçebe Olimpiyatları’nın üçüncüsü, bu ayın başında Kırgızistan’da gerçekleştirildi. Yarışmalarda 74 ülkeden 1976 sporcu, başsız bir keçi leşinin kullanıldığı “Kök-Börü”, atlı güreş, kartalla avcılık ve kemik savurma gibi oyunlarda birbiriyle yarıştı.

Olimpiyatlara dünyadan katılım az olsa da Kırgız seyircilerin ilgisi büyüktü.
Moğol (kahverengi) ve Rus (mavi) takımları Kök-Börü oynarken.
Toplam 37 sporun arasında okçuluk da bulunuyordu.

72 yıl Sovyet rejimi altında yaşayan ülkede geleneksel sporlar Kırgızlar için önemli bir yere sahip. Kırgızistan Gençlik ve Spor Bakanı Kanat Amankulov, ulusal kimliklerini yeniden canlandırmak istediklerini söylüyor. Orta Asya halkaları arasında Türklük kimliğinin güçlendirilmesinin yükselen radikal İslamcılığa karşı koymada bir rolü olabileceği düşünülüyor.

Atlı güreş.
Sirk performansçısı Ayda Akmatova ayaklarıyla ok atabilmesiyle ünlü.
Oyunlar için yaklaşık bin çadır kuruldu.

Bu yılki oyunların onur konukları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’dı. Erdoğan, 2020’deki olimpiyatların Türkiye’de gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

İpte yürüme yarışması.
Bölgedeki yarı göçerler kahvaltı hazırlıyor.
Macar bir sporcu atlı okçuluk yarışmasında.
Yarışmacılar bir ağaçlıkta dinlenirken.G

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.