Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç Alman otomotiv devine, aralarında anlaşıp rekabeti ihlal ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldı

Dizel otomobillerin emisyonlarının manipüle edildiği iddialarıyla ilgili soruşturmayı derinleştiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu; Alman otomotiv devleri Volkswagen, BMW ve Daimler’i de mercek altına almaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu salı günü, benzinli ve dizel otomobillerde gaz emisyonunu azaltan teknolojilerin geliştirilip uygulanmasını engellemek amacıyla aralarında anlaştıkları gerekçesiyle üç Alman otomotiv devi hakkında soruşturma açtı. Söz konusu üç firma aynı iddialar nedeniyle zaten uzun zamandır kamuoyunun baskısı altındaydı. Komisyonun soruşturma kararı konuyla ilgili resmi olarak ilk adımın atılması anlamına geliyor.

AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada; bu üç firmanın gaz emisyonunu azaltan yeni teknolojilerle ilgili ortak toplantılar düzenledikleri bilgisine ulaşıldığı belirtildi. Açıklamada, firmaların testlerde gaz emisyonunu düşük gösteren cihazları kullanıp manipülasyon yaptıklarına dair ellerinde henüz bir kanıt bulunmadığının da altı çizildi.

AB’nin rekabetten sorumlu yetkilisi Margrethe Vestager ise konuyla ilgili olarak “Söz konusu teknolojilerin hedefi otomobillerin çevreyi daha az kirletmesini sağlamak. Eğer iddialar ispatlanırsa, bu durum; adı geçen otomotiv firmalarının ellerinde yeterli teknoloji olmasına rağmen, tüketicilerin bu çevre dostu araçları kullanmalarını engelledikleri anlamına gelir” dedi.

Firmalar sessiz

Soruşturmada adı geçen üç firma da konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını ve soruşturmayı yürüten yetkililerle işbirliği halinde hareket ettiklerini belirtmekle yetindi.

Otomotiv firmaları yetkililerinin zaman zaman yeni teknolojiler üzerinde tartışmak için buluşmaları olağan görülüyor. Ancak bu buluşmaların rekabeti sınırlama amacını güdecek sonuçlar vermesi, AB’nin rekabet kurallarının ihlali sayılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.