Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan-Çipras görüşmesinden Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileştirilmesi eğilimi çıktı

25 Eylül’de başlayan Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu üst düzey toplantıları ABD’nin New York şehrinde devam ediyor. Devlet başkanlarının ikili görüşmeleri kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Yunanistan basınında yer alan haberde, görüşmeden genel olarak Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde bir eğilim çıktığı ifade ediliyor. Kıbrıs sorunu, göç ve Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere çeşitli konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı bir çalışma toplantısı için İstanbul’a davet etti, fakat görüşmede toplantı için herhangi bir tarih belirlenmedi.

Edinilen bilgiye göre; Erdoğan ve Çipras bölgede bir süredir mevcut gerilimin düşürülmesi noktasında hemfikir. Bunun sağlanabilmesi için iki taraf arasında doğrudan ve sürekli bir temasa ihtiyaç olduğu belirtildi.

Selanik ile İzmir arasında denizden bir bağlantı kurulması hususunda da Çipras ve Erdoğan’ın anlaştığı ve mümkün olursa gelecek yaza bu projenin hazır olabileceği bilgisi mevcut.

Çipras’ın komşu ülkelerden göç akınının durdurulması gereğini vurguladığı görüşmede, güvenlik konularında birlikte çalışmanın güçlendirilmesi kararına varıldı. Ancak bunun, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göç anlaşmasının tam olarak uygulanabilmesiyle mümkün olabileceği belirtildi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak iki taraf da müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi hususunda aynı görüşü paylaşırken, soruna yaklaşımda geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından oluşturulan çerçevenin yorumunda farklılıklar görüldü. Geçen yıl yapılan görüşmelerde olumlu bir gelişme sağlanamamıştı.

Kıbrıs meselesinde garantörlük yapan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın dışişleri bakanları da salı günü resmi olmayan bir görüşme gerçekleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.