Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Paker: ‘’Toplumların stres düzeyi arttıkça, intihar girişimleri de artar’’

Ekonomik nedenlerle intihar eden vatandaşların haberleri geçtiğimiz günlerde kamuoyunda büyük bir yankı yaratmıştı. Klinik Psikolog Murat Paker ile son günlerde kamuoyunun gündemine oturan intihar olgusunu konuştuk.

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Körfez ilçesinde çocuğuna okul pantolonu alamadığı için intihar eden 45 yaşındaki İsmail Devrim’in intihar haberi ülke çapında büyük tepki uyandırdı. Haberin yayılmasından sonra haberi yapan gazeteci Ergün Demir gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. İsmail Devrim’in intihar haberinden sonra geçtiğimiz çarşamba günü ekonomik sıkıntıdan kaynaklı bir intihar haberi daha duyuldu. Çanakkale’de elektrikçilik yapan Ramazan Kavalcı’nın 500 bin tl’lik borcunu ödeyemediği için intihar ettiği belirtildi. Evli ve iki çocuk babası esnafın ölümünden sonra cebinden borçlarının yazılı bir defter çıktı. 41 yaşındaki Kavalcı’nın bir gün önce arkadaşlarının yanında gelen telefonlara, “Eve ekmek götürecek param yok” dediği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İsmail Devrim’in intiharı sonrasında TUİK veirlerine dayalı olarak yayımlanan rapor, 2017 yılında ülkemizde 3 bin 69 kişinin intihar ettiğini ve bu intiharların içerisinde 233’ünün ‘’geçin zorluğu sebebiyle intihar’’ başlığı altında değerlendirildiğini ortaya koymuştu. Raporda, ‘geçim zorluğu sebebiyle intihar’ başlığı altında açıklanan 233 ölümün, buzdağının sadece görünen yüzü olduğu, bu nedenden intihar edenlerin sayısının daha fazla olduğu değerlendiriliyor” dendi.

Artan intihar vakaları üzerine Medyascope.tv’ye konuşan Klinik Psikolog Murat Paker, intiharın karışık bir olgu olduğunu fakat toplumların stres düzeyi arttıkça doğru orantılı olarak intihar girişimlerinin de arttığını belirtti. Ekonomik sıkıntıların da stres düzeyini etkileyen faktörlerden biri olduğunu söyleyen Paker, ekonomik sıkıntının yanında politik sıkıntıların, şiddet ortamının, baskı rejimlerinin, savaş ve iç savaş ortamlarının da kişileri kaygıya ve strese ittiğini vurguladı.

Paker, konuşmasının devamında çok ön intihar vakalarının depresif kişilerde intihara eğilimine bir model oluşturarak güçlendirebileceğinden dolayı bunu basında yansıtırken dikkatli bir dil kullanılmasını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.