Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırbistan’da yeni bir hayata başlayan genç İranlı mülteciler: “İran cehennem gibiydi”

Sırbistan geçen yıl Avrupa’da İranlılara vizesiz geçiş sağlayan ilk ülke oldu. Vizenin kalkmasıyla yüzlerce İranlı Sırbistan’a yerleşti. Çoğu genç olan mültecilerin arasında LGBT’ler, siyasi baskıya uğrayanlar ve azınlıklar bulunuyor.

Guardian’ın haberine  göre Sırbistan’daki İran diasporası gittikçe büyüyor. Geçen yıl vizenin kalkmasıyla Belgrad’daki hosteller İranlı turistlerle dolmuş durumda. Fakat gelenlerin çoğu dönüş bileti almıyor. Uçaklar dopdolu gelip bomboş dönüyor. Trump’ın son yaptırımlarıyla ekonomik sorunların şiddetlenmesi, göçün arkasındaki en önemli sebep.

“İran’da yaşamaya dair umudumu kaybetmiştim”

Dört ay önce Sırbistan’a gelen 24 yaşındaki Suruş Rahmani Sırbistan’da kalmak istemeyenlerden. Mülteci kampında yaşayan Rahmani 72 saatlik kamptan ayrılma hakkını, Avrupa Birliği’ne kaçmak için değerlendireceğini söylüyor. Rahmani, Macaristan sınır kontrolleri sıkı olduğu için Hırvatistan üzerinden İtalya’ya kaçmak için insan kaçakçılarına 2 bin Euro ödeyecek. Bu Rahmani’nin dokuzuncu kaçma girişimi. Rahmani şunları söylüyor: “İran cehennem gibiydi. Orada yaşayacağıma burada kartonda uyurum.”

İranlı mülteciler polis şiddetine dair iddialar da dile getiriyorlar. Macaristan polisi tarafından 20 gün hapiste tutulup dövülen Hasan Kameli, “İran’da yaşamaya dair umudumu kaybetmiştim. Hayatta sahip olduğum tek şey olan motosikletimi satıp buraya geldim.” 22 yaşındaki Kameli sol bacağına motosiklet dövmesi yaptırmış.

İranlı mülteciler Miksaliste Mülteci Merkezi’nde

Info Park sivil toplum örgütü direktörü Gordan Paunoviç İranlı mülteciler hakkında şunları söylüyor: “İranlıları hemen tanırsınız. Suriyeliler, Afganlar, onlar hep yoksul görünürler. Aniden sırt çantalı, okul gezisinde gibi görünen bir grup genç görürsünüz. Onlara bakıp gülümsediğinizde onlar da size gülücüklerle cevap verirler. İran’dan gelen herkes ya LGBT ya Hıristiyan ya siyasi baskıya uğramış ya da Suriye’de Esad için savaşıp sonradan vazgeçmiş insanlar.”

Gey olduğu için ülkesinden kaçmak zorunda kaldı

Belgrad’a 67 km uzaklıktaki bir mülteci kampında yaşayan 35 İranlıdan biri, 27 yaşındaki Emin. Emin eşcinsel ve babası kendisini partneriyle ilişkiye girdiği için polise ihbar edince, arkadaşları Emin için Belgrad’a bir uçak bileti alıp onun ülkeden kaçmasını sağlamış: “İlk geldiğimde beni altı gün boyunca havaalanında tuttular. Ne param vardı ne otel rezervasyonum ne de dönüş biletim. Buraya geldiğimde hiçbir şeyim yoktu. İran’daki en büyük tehdit benim için rejim değil, ailemdi. LGBT konusunda en büyük sorun aileler.”

İranlı Emin, partneriyle ilişkiye girdiği için babası tarafından ihbar edildi

 

Emin gibi pek çok mülteci havaalanına iner inmez tutuklanıyor. Geçen yıldan beri bin kadar mülteci de sınır dışı edildi. Guardian’ın konuştuğu İranlılar arasında Belgrad Nikola Tesla Havaalanı’nda gözaltında tutulup işkenceye uğradığını söyleyenler bulunuyor. Sırbistan İçişleri Bakanlığı ise iddiaları kabul etmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.