Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Makedonya’nın isminin “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilmesinin oylandığı referanduma katılım düşük kaldı

BBC’nin haberine göre, açıklanmaya başlanan sonuçlar katılımın yüzde 30’lar civarında olduğunu gösteriyor. Yunanistan ile Makedonya arasındaki ilişkileri yumuşatmak amacıyla düzenlenen referandumun geçerli sayılması için gereken katılım oranı ise yüzde 50. Oy veren vatandaşların yüzde 90’ı ise değişiklik lehine oy kullandı. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, parlamentoya “çoğunluğun iradesinin onaylanması” çağrısında bulundu.

Gençler referanduma olumlu bakıyor

Referandumda “evet” diyenlerin temel motivasyonu Makedonya’yı NATO ve AB gibi örgütlere sokmak. Fakat her iki örgütte de Makedonya’nın başvuruları, Yunanistan’ın vetosundan ötürü geri dönüyor. Özellikle nüfusun dörtte birini oluşturan genç Makedonyalılar, kötü eğitim, işsizlik ve düşük refah oranlarından dolayı referanduma olumlu yaklaştı.

Milliyetçilerin boykot kampanyası etkili oldu

Şimdiye kadar oyların yüzde 85’i sayıldı ve ilk değerlendirmelere göre milliyetçiler tarafından yürütülen ve cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov’un da katıldığı boykot kampanyası, başarılı olmuş gibi görünüyor. Milliyetçiler herhangi bir isim değişikliğinin Makedonya’yı küçük düşüreceğini iddia ediyor. Cumhurbaşkanı İvanov da referandumu “tarihi intihar” olarak nitelendiriyor.

Boykot kampanyasının arkasında Rusya’nın olduğu, Moskova’nın, milliyetçileri Makedonya’yı Batı bloğuna sokmayı amaçlayan referanduma karşı kışkırttığı iddiaları da dillendiriliyor. Rusya ise bu iddiaları yalanlıyor.

27 yıllık sorun

Makedonya 1991’de bağımsızlık ilan edince Yunanistan, sınırları içinde aynı adda bir bölge bulunduğu için yeni kurulan devletin adına karşı çıkmıştı. Yunanistan’ın itirazları sonucunda Makedonya, “Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti” adını almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.