Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ISW: “Rusya, Batı blokuna Afganistan, Arktika ve Ukrayna’da meydan okuyor”

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) tarafından “Russia in Review” başlığıyla hazırlanan ve 26 Eylül – 3 Ekim 2018 tarihleri arasındaki gelişmeleri içeren haftalık istihbarat özetinde, Rusya’nın Batı blokuna karşı Afganistan’daki rolünü güçlendirmeye çalıştığı, Kuzey Kutup bölgesindeki askeri mevcudiyetini genişletebileceği ve Ukrayna hükümetine yönelik ekonomik ve siyasi baskısını şiddetlendirebileceği tespitleri yapılıyor.

Raporun giriş kısmında şu saptamalar yer alıyor:

“Rusya, Batı’nın jeopolitik nüfuzunu zayıflatmak için birden fazla harekat alanında sınırlı askeri genişleme manivelasını kullanıyor. Kremlin, ABD ve NATO’yu zayıflatmanın düşük maliyetli bir aracı olarak Afganistan’daki güvenlik rolünü güçlendirmek için birtakım koşullar yaratıyor. Rusya Kuzey Kutup bölgesi Arktika’ya, yeni ticaret rotalarını emniyet altına almak ve Batı’nın ve Çin’in genişlemesini caydırmak için geliştirilmiş askeri donanım konuşlandırma manivelasını kullanabilir. Rusya, Azak Denizi’ndeki ekonomik kaynaklara Ukrayna’nın erişmesini engellemeye devam ediyor ve mevcut Ukrayna hükümetinin meşruiyetini ortadan kaldırmak için askeri tırmandırma tehdidini daha da şiddetlendirebilir.”

Raporda yer alan diğer çarpıcı tespitler ise şöyle:

Kremlin, Selefi-cihadcı grupların Rusya ve Orta Asya’yı tehdit etmesinden korkuyor

“Rusya, Afganistan’da kötüye giden güvenlik tehdidini Orta Asya’daki kapsama alanını genişletmek için kullanıyor. Rusya, Orta Asya’daki terörist tehdidi kuşatan söylem ve angajmanını yoğunlaştırıyor. Kremlin muhtemelen Selefi-cihadcı grupların Rusya’nın yanısıra, Orta Asya’yı tehdit etmek için Afganistan’daki güvenli bölgeleri kullanacağından korkuyor. Rusya büyük olasılıkla Afgan hükümetini ve Taliban’ı Kremlin’in öncülük ettiği barış sürecine katılmaya teşvik etmek için her iki tarafa da artırılmış diplomatik ve askeri destek sağlayacaktır. Böylelikle Rusya, hem meşru bir arabulucu olarak uluslararası konumunu güçlendirebilecek hem de ABD’nin Afganistan’daki uzun dönemli mevcudiyetini zayıflatabilecektir.”

Rusya, Kuzey Kutup bölgesinde Batı’yı ve Çin’i caydıracak kaynaklardan yoksun

“Rusya Kuzey Kutup bölgesindeki nispeten sınırlı olan askeri yatırımlarını yeniden değerlendirmek zorunda kalabilir. Kremlin, ticaret rotalarını açmak ve Arktika’daki nüfuz alanını güçlendirmek için askeri genişleme yöntemini takip ediyor. Ancak, Rusya şu an Batı’nın ve Çin’in Arktika’ya doğru uzun vadeli yayılmasını caydıracak kaynaklardan yoksun. Kremlin bu yüzden muhtemelen Arktika’daki askeri yatırımlarını yeniden hesaplamak zorunda kalacak. Kremlin, bölgedeki askeri genişlemesini meşrulaştırmak için artırılan deniz ticareti potansiyelini kullanabilir. Ayrıca, Arktika’daki yatırım fırsatlarına erişimi engellemek için diğer bölgesel aktörlerden gelecek yatırımları güvence altına almaya girişebilir. Rusya, Arktika’da ABD, NATO ve Çin’in daha fazla genişlemesini tehdit etmek veya asgari düzeyde caydırmak için kendi askeri güçlerinin acil müdahale veya geliştirilmiş donanım kabiliyetini artırabilir.”

Moskova, ekonomik baskıyı sürdürerek Kiev yönetiminin meşruiyetini ortadan kaldırmaya çalışıyor

“Rusya büyük olasılıkla, Azak Denizi’nde Ukrayna’nın askeri tahkimatına rağmen Doğu Ukrayna’da daha fazla saldırgan olmaktan caydırılamayacak. Ukrayna, Rusya’nın son zamanlarda saldırgan tavırlarına karşılık vermek için Azak Denizi’nin yakınlarındaki askeri mevcudiyetini güçlendiriyor. Ancak bu tür gelişmeler, Rusya’yı durdurmaya yetmeyecektir. Kremlin muhtemelen kıyı bölgesindeki yerel toplulukları sıkıntıya sokmak ve doğu Ukrayna’daki askeri tırmandırma tehdidi için dik durmak maksadıyla bölgeye erişimi engellemeye devam edecektir. Kremlin büyük olasılıkla, sürdürülen ekonomik baskının Ukrayna hükümetinin meşruiyetini ortadan kaldıracağını ve Mart 2019’daki Ukrayna başkanlık seçimlerinde Rusya lehine sonuçlar doğuracağını hesaplıyor.”

Raporda, önümüzdeki süreçte izlenecek gelişmeler ise şöyle ifade ediliyor:

“Kremlin, Eylül 2018’deki Rusya bölge seçimlerini müteakiben ülkedeki muhalefet partilerine karşı misillemede bulunabilir. Putin, Birleşik Rusya Partisi’ne karşı yerel seçimleri kazanan partileri sistematik bir şekilde cezalandırabilir, bölge seçimlerinde yarışmaya hakkı olan muhalefet partilerine izin vermeyebilir. Putin ayrıca, Birleşik Rusya Partisi’nden yeni adayların zaferini garantiye almak için, seçimlerin Aralık 2018’de gerçekleştirilecek olan ikinci turuna müdahale edebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.