Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyeli Kürtler’den Avrupa ülkelerine: “Ele geçirilen IŞİD’li vatandaşlarınızı ülkelerinize geri alın”

Suriye’de çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Başkanı Abdulkerim Ömer, ele geçirdikleri IŞİD militanlarını yargılamayacaklarını ve bu kişilerin geldikleri ülkeler tarafından geri alınması gerektiğini söyledi.

Twitter’da yaptığı açıklamada Ömer, “Bölgemiz istikrarlı değil. IŞİD militanları ortaya çıkabilecek herhangi bir karışıklıktan faydalanıp firar edebilir. Bu militanların bazıları çok tehlikeli ve Avrupa ile uluslararası toplum için ciddi riskler oluşturabilir. Biz bu militanları kendi topraklarımızda yargılamayacağız. Tüm militanlar vatandaşı oldukları ülkeler tarafından geri alınmalı” dedi.

Ömer ayrıca, ellerinde 44 ülkeden yaklaşık 520 yabancı IŞİD savaşçısının yanı sıra, 550 kadın ve yaklaşık 1200 çocuk olduğunu söyledi.

Kurdistan24.net’in haberine göre, yakalanan birkaç IŞİD’linin firar etmesinin ardından ABD, SDG’ye mevcut hapishanelerin genişletilip, daha güvenli hale getirilmesi için 1.6 milyon dolar maddi yardımda bulundu.

ABD ordusunun bölgedeki sözcüsü Albay Thomas Veale, haziran ayında yaptığı açıklamada, ülkelerin vatandaşlarını yargılamak üzere geri alma konusunda inisiyatif almaları gerektiğini vurgulamıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkilisi Nedim Huri de, bu uygulamanın yaygınlaşması için, bir Avrupa ülkesinin inisiyatif alıp, emsal durum yaratması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.