Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Yalnızlık Bakanı’ndan sonra gelen yeni hamle: İntiharı Önlemekten Sorumlu Bakan

İngiltere’de Sağlık Bakanı Jackie Doyle-Price, artık aynı zamanda “intiharı önlemekten sorumlu bakan” görevini de üstlenecek. Hükümet ayrıca, İngiliz halkının akıl sağlığını korumak için para musluklarını açma kararı aldı.

Bu yılın başında ilk “yalnızlıktan sorumlu bakan”ını atayan İngiltere’de şimdi de “intiharı önleme bakanlığı” gündemde. Başbakan Theresa May, akıl hastalıklarıyla mücadele için yeni bir adım olarak, Sağlık Bakanı Jackie Doyle-Price’ın bu yeni görevi de üstlendiğini duyurdu. Jackie Doyle-Price, insanların akıl sağlığı için yardım almaktan kaçınmasının önüne geçilmesi ve intiharların azaltılması için çalışacak.

Son yıllarda intihar oranlarında düşüş yaşansa da, İngiltere’de her yıl 4 bin 500 kişi hayatına son veriyor. 45 yaşından küçük erkeklerin ölüm sebeplerinin başında intihar geliyor.

Dünya Akıl Sağlığı Günü olan 10 Ekim’de konuşan Başbakan Theresa May, akıl sağlığı için yardım istemenin utanç verici bir şey olarak görülmesi yüzünden insanların sessizce acı çekmesinin engellenebileceğini söyledi. May, “Çok fazla can alan intihar trajedisini engelleyebiliriz. Ve çocuklarımızın akıl sağlığına gereken önceliği verebiliriz” dedi.

Hükümetin on yıldan beri süregelen kemer sıkma politikalarının karşısında, talebin artması üzerine İngiltere’de akıl sağlığı hizmetlerinde son yıllarda bir artış yaşanıyor.

New York Times’da yayınlanan Ceylan Yeğinsu’nun haberinde, 22 yaşındaki iki çocuk annesi Lorna Heather, 2017’nin Mayıs ayında doktorunun kendisine anksiyete teşhisi koyması sonrası, terapi alabilmek için sekiz ay beklemek zorunda kaldığını anlattı. Heather, “Bazı günler kendimi bir odaya kilitliyordum ve sadece kendimi öldürmeyi düşünüyordum” dedi. Yardıma ihtiyacı olduğunu ve yerel yardım kuruluşlarından danışmanlık hizmeti aldığını anlatan Heather, durumunun aslında çok daha ciddi bir yardım gerektirdiğini aktardı.

Heather, geçen ocak ayında bilişsel davranış terapisi almaya başladı fakat sekiz ay sonra, gittiği klinikteki personel problemi yüzünden evinden bir saat uzak bir kliniğe sevk edildi. İki küçük çocuğu olan biri için böyle bir terapinin sürdürülebilir olmadığını söyleyen Heather, altı aya daha ihtiyacı olduğu hâlde iki seans sonra terapiyi bıraktı.

Her şey akıl sağlığı için: Kaynak, istihdam, ücretsiz yardım hattı

İngiliz hükümeti, bir intiharı önleme bakanı atayarak, kaynak yetersizliğinin yaşandığı İngiltere’deki akıl sağlığı servislerine yeni fonlar aktarılmasını sağlamak istiyor. Başbakan May, okullardaki sorunlarla mücadele edilmesi ve öğrencilerin akıl sağlıklarının kontrolü için çalışacak uzmanların işe alınacağı vaadinde bulundu. May ayrıca, intihar düşünceleri veya diğer akıl sağlığı problemleri için 24 saatlik ücretsiz yardım hattı kurulacağını açıkladı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.