Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBB’nin tasfiye ettiği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Ulutaş: “TBB yönetimi bilgi edinme başvurumuza karşılık olarak sadece teşekkür yazısı yayınladı”

Türkiye’deki önemli çevre davalarına bakan 24 avukatın bağlı bulunduğu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu TBB yönetimi tarafından tasfiye edildi. Gönüllü olarak çalışan ve Türkiye’nin dört bir yanındaki çevre ve kent hakkı ihlallerine karşı açtıkları davalarla tanınan Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Adana, Artvin, Zonguldak, Bursa, Mersin, Çanakkale, Samsun ve Edirne barolarına üye çevre hukuku uzmanı avukatlar ortak bir açıklama yaparak tasfiye sürecini kamuoyu ile paylaştı.
Açıklamada “Artvin Cerattepe, Bergama Ovacık, Mersin Akkuyu, Sinop ve İğneada gibi çevre mücadelesi tarihinde yer etmiş önemli davaların takibini üstlenen 24 avukatın tasfiye kararı sonrasında yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“TBB, her türlü hakkın korunmasında etkin bir duruş ve faaliyet sergilemek yükümlülüğü taşımaktadır. Şu an için etkin bir çevre hakları mücadelesi verilemiyor olmasının sebebi olan durumu yaratan şey tamamen keyfi bir karar ile komisyonlara müdahale edilmiş olmasıdır. Eski üyeleri olarak etkin bir şekilde faaliyet yürüttüğümüz Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu da şu anda hiçbir çalışma yapamaz hale getirilmiştir. TBB, Türkiye’nin önemli çevre ve kent davalarını temsil eden 24 kişilik avukatı grubunu haklı bir gerekçe olmadan antidemokratik biçimde tasfiye etmiştir. Onların yerine, 7 kişilik yeni bir kurul oluşturmuştur. Bu haliyle kurulu oluşturan meslektaşlarımızı ve TBB yönetimini önümüzdeki günlerde zor bir hak mücadelesi beklemektedir.”

Tasfiye edilen komisyonun üyesi Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, Medyascope.tv’ye yaptığı açıklamada, tasfiye kararına giden sürecin, yaşanılabilir bir çevre için verilen mücadeleleri desteklemek amacıyla her sene, platformlara ve bireylere verilen Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’nün ertelenmesiyle başladığını söyledi.

Ulutaş, Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’nün verileceği günden birkaç gün önce, 1 Haziran 2018 günü TBB yönetimi tarafından sözlü olarak iptal edildiğini öğrendiklerini ve bunun gerekçesini öğrenmek üzere TBB Yönetim Kurulu’na bilgi talep eden bir dilekçe sunduklarını belirtti. Ulutaş’a göre, dilekçeye karşılık olarak yönetim kurulunun sadece ödül töreninin ileri bir tarihe ertelendiğini bildiren bir açıklaması oldu. Ayrıca yönetim kurulu, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’nun temmuz ayında yapılmasını planladığı bir toplantıyı da erteledi.

Komisyonun gidişatına dair hiçbir başvurularına karşılık alamadıklarını belirten Ulutaş, elül ayında TBB’nin sitesinde 7 kişilik yeni bir komisyonun atandığını fakat kendilerine bu konu hakkında da bilgi verilmediğini söyledi.

Ulutaş’ın aktardığına göre, TBB Yönetim Kurulu’na yapılan bilgi alma başvurusu ve eğer 24 komisyon üyesinin görevden alındıysa görevden alınma tebliğ talepleri de karşılık bulmadı. TBB Yönetim Kurulu sadece birkaç avukata teşekkür başlığı altında bir e-posta gönderdi.

Ulutaş son olarak, TBB yönetiminin komisyonun gidişatı hakkındaki kayıtsızlığına karşı 24 avukatın barolara ve sivil topluma bilgi vermek amacıyla ortak bir basın toplantısı düzenlediğini ifade etti.

Röportajın tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.