Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Honduraslı göç kafilesi Trump’ın tehditlerine rağmen ABD’ye doğru yoluna devam ediyor

Honduraslı göçmenler Guatemala’nın güney sınırını geçerek ABD’ye doğru pazartesi akşamı çıktıları yolda ABD Başkanı Donald Trump’ın sert tepkisiyle karşılaştı.

The Washington Post’ta yer alan haberde Trump’ın, ABD’ye doğru göç eden vatandaşlarını geri çağırmaması durumunda Honduras’a yapılan yardımların geri çekileceğine yönelik açıklamasına yer veriliyor.

Binlerce göçmenin yer aldığı kafile Guatemala ve Meksika üzerinden kuzeye doğru gitmeyi amaçlıyor.

Salı günü sabahı kafile Guatemala’nın içinden geçtikten sonra Trump Twitter’da bir mesaj yayınladı.

Trump mesajında “Eğer rotası ABD’ye doğru olan kalabalık insan kafilesinin gelişi durdurulmazsa ve bu insanlar Honduras’a geri getirilmezse, Honduras’a artık para ya da yardım verilmeyecek” dedi.

İş arama, aileleri için daha iyi bir yaşam, çete tehditleri ve toplumdaki şiddetten kaçmak için yollara düştüklerini belirten göçmenler pazartesi günü Honduras-Guatemala sınırında, Guatemala polisi tarafından birkaç saat bekletildi. Pazartesi akşamı konuklamak için Esquipulas şehrinin güneyinde bir Katolik okulunda kamp yapan göçmenler, salı günü sabahı kuzeye doğru yolculuklarına devam etti.

Göçmenlerin kafileler şeklinde ABD’ye gelmesini Trump, ABD’nin göçmen politikasının yanlışlığına yönelik bir sembol olarak görüyor. Bu durum ABD-Meksika sınırında geniş askeri güvenlik önlemlerinin alınmasını meşrulaştırır bir biçimde ele alınıyor.

Haberde belirtildiği üzere, bu sefer Meksika, göçmen kafilesini durdurma niyetinde olduğunu ifade etti. Ulusal Göç Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, Meksika sınırında yetkililer tarafından yasal gereksinimlere yönelik kontrollerin yapıldığı ve kontrollerden geçemeyenlerin sınırdan alınmadığı belirtildi.

ABD’ye bu şekilde toplu göçler olmakla birlikte, bu defaki göçün daha kalabalık bir kitleyi barındırdığı belirtiliyor. Göç eden gruplarla çalışan gönüllülere göre, kafilede yaklaşık üç bin kişinin olduğu söyleniyor. Göçmenlerin bir kısmı Meksika’ya yerleşmeyi düşünürken, çoğu ABD’ye geçme amacında ve orada iltica başvurusu yapma ümidi taşıyor.

Büyük gruplar içerisinde göç etmek Meksika üzerinden oldukça tehlikeli göç süreçleri için ek bir güvenlik sağlıyor ve ayrıca insanlar, insan kaçakçılarına binlerce dolar kaptırmamış oluyor.

Kafile halinde göç edildiğini haberlerde gören 24 yaşındaki Maria Amparo Gutierrez Garcia, 7 yaşındaki kızını Honduras’ta bırakarak eşiyle birlikte göç kafilesine katıldı. Honduras’ın sahil şehirlerinden Tela’dan 22 yaşındaki Joel Garcia, geçen yıl ABD’ye göç etmeye çalışırken Meksika’dan sınır dışı edilmiş. Şimdi yeniden yollarda. Eşine bile haber vermeden ülkesini terk eden Garcia, 18 yaşındaki Brian Sanchez ile yolculuk sırsında bir takım olmuş. İstediği sektörde iş bulamadığını ifade eden Sanchez, annesine göç kafilesine katılacağını pazar günü söylemiş.

Bu göç kafileleri Orta Amerika’daki ve Meksika’daki yoksulluk koşulları ve şiddet hususunda duyarlılığın arttığı son birkaç yıldır göçmenler konusunda hak savunuculuğu yapanlar tarafından organize ediliyor. Genellikle kafilelerde şu andakinden daha az sayıda göçmen bulunuyor.

Tegucigalpa hükümetinden Trump’ın fonları kesme tehdidine karşı hemen bir cevap gelmedi. Honduras’ın 2019 bütçesinde ABD’den 66 milyon dolarlık destek beklentisi var.

Geçen hafta yaptığı konuşmada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’e göç konusundaki çabaları sebebiyle teşekkür etti. Pence ayrıca, sınırdaki güvenlik güçlerinin sayısını 2020 yılında 400’den 800’e çıkaracağını ilan eden Honduras yönetimine minnettar olduklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.