Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da evsizlerin sokakta yaşamasını yasaklayan yasaya içeriden ve dışarıdan tepkiler çoğalıyor

Macaristan hükümeti, evsizlerin sokakta yaşamasını yasaklayan yasayı bütün itirazlara rağmen geçen pazartesi meclisten geçirdi. Yasanın onaylanmasıyla birlikte, sığınaklara taşınmayıp sokakta yaşamaya devam edenler para veya hapis cezasına çarptırılabilecek.

Macaristan hükümetinin evsizlerin sokakta yaşamasını suç haline getirmesi üzerine, zaten konunun takipçisi olan Birleşmiş Milletler (BM) ve sivil toplum kuruluşlarından jet hızıyla sert tepkiler geldi. BM uzmanları yasanın acımasız ve insan haklarını çiğneyen bir yapıya sahip olduğunu ve bu yasanın arkasındaki gerekçeleri öğrenmek istediklerini belirtti. Avrupa Birliği’nin de bu eleştirilere katılmasıyla savunma pozisyonuna geçen Budapeşte hükümeti, evsizlerle ilgili yasanın amacına dair bir ikilemin de ortaya çıkmasına sebep oldu.

Hükümet: Amaç evsizleri topluma kazandırmak

Hükümetin insan kaynaklarından sorumlu yetkilisi Bence Retravi, Euronews’a yaptığı BM’ye cevap niteliğindeki açıklamada, evsizlerin hayat standardını yükseltmenin ve yaşamlarını düzenlemenin ilk koşulunun belirli bir adrese sahip olmaları olduğuna inandıklarını ve yasanın bu yönde çok olumlu bir adım olacağını söyledi. Retravi’ye göre yasayla birlikte evsizler kendileri için kullanıma açılan sığınma alanlarında kalacak ve geçici de olsa bir eve sahip olacak. Yemek ve kıyafet konularında da yardım edilecek evsizler hayatları düzene sokulduktan sonra ise topluma kazandırılmaya çalışılacak.

“Evsizler korku ve çaresizlik içinde”

İnsan hakları örgütlerinin görüşü ise, Macaristan’ın tüm evsizlere yetecek kadar sığınma alanına sahip olmadığı gibi, yasanın asıl amacının hükümetin illiberal siyasi vizyonlarını genişletmek olduğu yönünde. İnsan hakları örgütlerinin yoğunlaştığı bir diğer konu ise Macaristan’daki evsizlerin neden sığınaklar yerine sokağı tercih ettiği sorusu. Evsiz sığınakları operatörü Gabor Ivanyi’nin Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, sokakta yaşayan evsizler kötü şartlar, hastalık ve uyuşturucu satıcılarının çokluğu nedeniyle sığınaklarda kalmak istemiyor. Bazı evsizlerin psikolojik rahatsızlıklardan dolayı insanlarla birlikte kalamadığını da ekleyen Ivanyi, bu yasanın evsizleri büyük bir korku ve çaresizlik içine düşürdüğünü söylüyor.

Sokağa çekidüzen veren üçüncü adım

Macaristan hükümetinin evsizleri hedef aldığı bu yasanın da içinde bulunduğu sokaktaki yaşamı düzenlemeye yönelik bir dizi yasal düzenlemenin ilki 2013 yılında, belirli bölgelerde dilenmenin yasaklanmasıyla başlamıştı. Daha sonrasında sokağa atılan mobilyaların toplanmasını veya  satılmasını yasaklayan bir yasa çıkarılmış ve sokakta yaşayanların konfor ve gelir kaynakları kısıtlanmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.