Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’da nefret söylemine karşı önemli bir zafer

Finlandiya’da bir mahkeme, gazeteci Jessikka Aro’yu taciz eden bir kişiyi hapis cezasına çarptırdı. Aro, Finlandiya’da sosyal medyadaki Rus propagandası ve yalan haberleri hakkındaki çalışmalarından ötürü Kremlin yanlısı trollerin yıllardır hedefindeydi.

Deutche Welle’nin haberine göre, geçen perşembe karara bağlanan davada, sağcı ve Kremlin yanlısı internet sitesi MV-Lehti’nin kurucusu olan Finlandiya vatandaşı Ilja Janitskin, araştırmacı gazeteci Jessika Aro’ya iftira ve tacizden 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada ayrıca, Kremlin’in Finlandiya’daki sözcüsü olarak bilinen Johan Backman da aynı suçlardan ötürü 1 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme sanıkların Aro ve diğer iki mağdura 136 bin euro manevi tazminat ödemesine de hükmetti.  Karar, Finlandiya’da nefret söylemine karşı önemli bir zafer olarak görülüyor.

Rus yanlısı trolleri araştıran ilk gazetecilerden olan Aro, özellikle sosyal medyada sahte haberler üretmek için işe alınan St. Petersburg’daki “trol fabrikası” çalışanlarıyla gerçekleştirdiği röportajlardan sonra tepkileri üzerine çekmişti. MV-Lehti internet sitesinde Aro hakkında uyuşturucu bağımlısı olduğuna varana kadar bir sürü yalan ve suçlayıcı iddia yayınlanmıştı. Kişisel bilgileri internete sızdırılan Aro, yaşadığı yere kadar takip edildi ve çok sayıda ölüm tehdidi aldı. Aro’ya bu süreçte, birkaç yıl önce hayatını kaybeden babası olduğunu iddia eden biri dahi mesajlar gönderdi.

Tüm bunlara rağmen çalışmalarını sürdüren Aro, trol fabrikalarını deşifre etmiş ve 2016 yılında Finlandiya Gazetecilik Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.