Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın kredi notunu düşüren Moody’s: Sosyal harcamaları artırma kararı borçları ülke ekonomisinin yüzde 130’una çıkarır

The New York Times’tan Landon Thomas Jr.’ın haberine göre, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s İtalya’nın kredi notunu düşürdü. Bunun sebebi olarak da İtalyan hükümetinin önümüzdeki yıllarda daha yüksek bütçe açıklarını kabul etmesi gösterildi.

Moody’s ayrıca, İtalyan hükümetinin bu kararıyla birlikte İtalya’nın borçlarının kendi ekonomisinin yüzde 130’una çıkacağını öngörüyor. İtalya’da bu yıl yapılan seçimler sonrasında, Beş Yıldız Hareketi aşırı sağcı Kuzey Ligi ile hükümeti oluşturmuş ve sosyal harcamaları artıracağını açıklamıştı. Moody’s ve çeşitli Avrupa Birliği (AB) kuruluşları ise Roma hükümetinin sosyal harcamaları artırmasının İtalya’nın bütçe açığını daha da artıracağını belirtiyor. Küresel yatırımcılar da İtalyan hükümetinin bu tavrının Avrupa ortodoksisine -uzun yıllardır uygulanan piyasacı ekonomi anlayışı- bir meydan okuma olduğunu söylüyor.

Bu tartışmayla ilgili bir süredir, Roma ve AB’nin başkenti Brüksel arasında soğuk rüzgârlar esiyordu. İtalya ve AB arasında yaşanan anlaşmazlıkla bir kez daha Euro bölgesi krizi çıkabileceği endişesi dile getiriliyor. Daha önce benzer sorunlarla boğuşan Yunanistan’ın devlet bonolarını küresel yatırımcılar almayı kesmiş ve bir süre sonra ülke iflasın eşiğine gelmişti. Bu durumdan ise IMF paketleri ile kurtarılmıştı. Ancak Yunanistan, AB ekonomisinin sadece yüzde 2’sini kapsarken, İtalya AB ekonomisinin yüzde 15’ini oluşturuyor.

Uzmanlara göre, İtalya’nın ekonomi politikaları küresel piyasaları etkileyebilecek kapasiteye sahip. Moody’s İtalya’nın borç görünümünü düşürse de İtalyan ekonomisinin genel durumu ile ilgili istikrarlı olduğu fikrini taşıyor. Bunun nedeni ise İtalyan ekonomisinin çeşitlilik içermesi ve cari fazla vermesi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.