Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’daki ‘yeni havalimanı’ tartışması referanduma gidiyor

Meksika devlet başkanlığı seçiminin galibi Andrés Manuel López Obrador, başkent Mexico City’de açılması planlanan yeni uluslararası havalimanı projesini referanduma götürme kararı aldı.

1 Temmuz’daki devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından görevine 1 Aralık’ta başlaması beklenen Meksika’nın yeni devlet başkanı Obrador, başkent Mexico City’de 2015 yılından beri inşaatı süren yeni havalimanının açılıp açılmayacağını halka soracak.

İngiliz ve Meksikalı mimarlık ve inşaat devleri Norman Foster ve Fernando Romero tarafından tasarlanan yeni havalimanının inşaatına 2015 yılında başlandı. Ancak yüklenici firmaların batması, inşaatın bazı kısımlarının 2017 yılında meydana gelen depremde hasar görmesi ve projeyle ilgili yaşanan çeşitli usülsüzlük ve yolsuzluklar dolayısıyla planlanan açılış tarihi sürekli ertelendi ve buna bağlı olarak inşaatın maliyeti de giderek arttı. 13.3 milyar dolara mal olması beklenen yeni havalimanı, açıldığı takdirde Latin Amerika’daki en büyük havalimanı olacak.

Ancak yeni başkan Obrador geçen hafta, ekim ayının son haftasında düzenlenecek bir referandumla konuyu halk oylamasına sunacağını duyurdu. Wall Street Journal’ın haberine göre Obrador, konuyla ilgili olarak “Yanlış karar almamamız için yapılacak en iyi şey halka sormak. Meksika halkı akıllı ve bilgedir, bu yüzden demokratik metodu uygulayacağız” diye konuştu.

Obrador, 1 Temmuz’da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 53’lük oy oranıyla galip gelmiş, başkanlık kampanyası süresince de yeni havalimanının açılışının iptal edilmesini seçim vaadi olarak öne sürmüştü. 13.3 milyar dolarlık havalimanı inşaatı maliyetinin yüzde 60’ının Meksika hükümeti tarafından karşılanacak olmasına karşı çıkan Obrador, bunun yerine başkentin mevcut havalimanının genişletilmesini öneriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.