Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, Uygur Türkleri’nin tutulduğu Şincan’daki kampları görüntüledi

BBC, Uygurların ağırlıklı olarak yaşadığı Şincan (Doğu Türkistan) bölgesinde Çin tarafından kurulan toplama kampları üzerine bir video yayınladı. Videoda, dev boyutlardaki toplama kamplarına yaklaşmak isteyen muhabirler güvenlik görevlileri tarafından engelleniyor. Ayrıca pek çok aile de toplama kamplarının kapısında akrabalarını görmek için kuyrukta beklerken görülüyor.

Çin son aylarda sık sık, 12 milyon Müslümanın yaşadığı Şincan eyaletindeki Uygur, Kazak ve Kırgız gibi Müslüman azınlıkları kitlesel olarak tutuklayıp toplama kamplarına göndermekle suçlanıyor. İddialara göre toplama kamplarındaki azınlıkların sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. Son haftalara kadar kampların “mesleki eğitim merkezleri” olduğunu savunarak iddiaları sert bir şekilde reddeden Çin, 16 Ekim tarihinde ilk defa kampların içinden bir video yayınlamıştı. Kamplar, içinde insanların iyi muamele gördükleri eğitim merkezleri olarak gösterilmişti.

Fakat BBC muhabirlerinin yayınladığı görüntüler, Çin devletinin savunmalarına tekrar gölge düşürür nitelikte. Videoda BBC muhabirleri bir kampın girişinde akraba ziyareti için bekleyen bir aileye yaklaşarak, kimi görmek için geldiklerini soruyor. Ailenin çocuklarından biri ise bu soruya “Babamı” diyerek cevap veriyor. Görüşme, Çinli yetkililerin müdahalesiyle son buluyor.

Videonun başka bir kesitinde ise otomobille neredeyse bir şehir büyüklüğündeki bir kampa girmek isteyen muhabirler, yolda polis tarafından durduruluyor. Muhabir “Eğer amaç eğitimse neden kapıda durduruluyoruz?” diye soruyor.

Videoda, kampların uydudan görüntüleri de yer alıyor. Uzmanların ortaya çıkardığına göre kampların sayısında astronomik bir artış yaşanıyor. 2003 yılında kampların sayısı 5’ten azken, şu anda 45’ten fazla toplama kampı bulunuyor. 2016-2018 yılları arasındaki artış dikkat çekici: son iki yılda kampların sayısı ikiye katlanmış.

Uydu görüntüleri, kampların boyutları hakkında da bilgi sunuyor. Cezaevi tasarımı uzmanları, Debacheng adındaki bir bölgedeki kampın 11 binden fazla kapasitesiyle dünyanın en büyük cezaevlerinden biri olabileceğini söylüyor. Ayrıca, önceden futbol sahası ya da tarla olan arazilerin üzerinin kapatıldığı ve etrafına kuleler inşa edildiği de görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.