Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (27): Krize karşı ortak deklarasyon, açlık sınırı 1919 lira, Flormar işçileriyle dayanışma gecesi

Krize karşı ortak deklarasyon

Sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ve kitle örgütleri, Krize karşı emeğin haklarını savunmak için omuz omuza!başlıklı ortak deklarasyon açıkladı.

Çok sayıda kitle örgütü ve siyasi partinin imzasıyla yayınlanan ortak deklarasyon, DİSK Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Deklarasyonu okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, imzacı kurumlarla beraber emeğin haklarını savunmak için işyeri işyeri, ilçe ilçe, il il ortak mücadele programı çıkarılacağını söyledi. Çerkezoğlu şöyle konuştu:

“İktidar çevreleri şimdiye kadar yaşanan tüm krizlerde olduğu gibi bu krizin faturasını da işçi sınıfına, emekçilere, yoksul halk kesimlerine çıkartmak niyetindedir. Üçte ikisi özel sektöre ve bankalara ait 467 milyar dolar dış borç ve bu devasa borcun ağır sonuçları 81 milyona ödetilmek istenmektedir. Küçük bir azınlığın borcu, zamlarla, adaletsiz vergilerle, işsizlik tehdidiyle halkın yüzde 99unun sırtına yıkılmaktadır. İşsizlik fonuyla bankalar beslenmekte, kıdem tazminatına göz dikilmekte, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Açlık sınırı: 1.919 TL, Asgari ücret: 1.603 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.919 TL, yoksulluk sınırı ise 6.252 TLye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise en az 2.360 TL olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ’in araştırmasında Enflasyonla Topyekûn Mücadelekapsamında alınan tedbirlerin ve uygulanan politikaların, özellikle TÜİKin enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı bulunan gıda harcaması ve bu kapsamda yer alan ürünlerde ortaya çıkacak fiyat denetimi ve indirimiyle olumlu sonuçlanmasının mümkün olmayacağı belirtildi

TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 311 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 1.014 TL arttı. Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 375 TL ve aile bütçesine gelen ek yük 1.223 TL oldu.

Asgari ücretin açlık sınırı altında olduğu vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi: “2018 yılının başında 199 TL artışla 1.603 TL olan net aylık asgari ücret, aradan geçen onayın sonunda yine açlık sınırının altında kalmıştır. Bugün ele geçen asgari ücret dört kişilik bir ailenin aylık harcamasına sadece bir hafta yetmektedir. Milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte geçim ücreti olan asgari ücret bir an önce artırılarak çalışanların geçim şartları iyileştirilmelidir. Bu yapılmadan, asgari ücretin TÜİK tarafından belirlenen enflasyon oranında artırılması, mevcut olumsuz geçim koşullarının devam etmesi anlamına gelecektir.”

Flormar işçileriyle dayanışma gecesi düzenlendi

Petrol-İş Gebze Şubesi ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin düzenlediği Flormar değil, direniş güzelleştiriradlı dayanışma gecesi Gebze Çırağan Düğün Salonunda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Enver Ayseverin yaptığı etkinliğe, Serap Yağız, Dilan Aydın, Emin İgüs, Ender Yiğit, Kerem Aktan, Levent Ülgen, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Aydın, Müfit Can Saçıntı ve Ufuk Karakoç da katılarak işçilere destek verdi.

Petrol-İş Sendikası adına konuşan Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz, Türkiye işçi sınıfı ve emek dostları başarıya ulaşmak istiyorsa Flormar’daki mücadeleye destek olmalıdır. Seçimler sırasında bütün partiler Flormar önüne gelmiştir, fakat seçimlerden sonra bunların bir kısmı Flormar direnişini unutmuşturdedi.

Gecede, Cargill, BMS Metal, Greif, 3. Havalimanı işçileri de sahneye çıkarak, konuşmalar yaptı.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu: “Öldürüp kaybettiğiniz işçi kim ve nerede?

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, yapımı süren havalimanı şantiyesindeki bir rögarda bulunan işçinin ölümüne ilişkin, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı DİSKe bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir okudu.

Tanık işçilerin telefonları ellerinden alınarak kayıtların silindiğini söyleyen Demir şöyle konuştu: “3. Havalimanı inşaatında bir iş cinayeti yaşandı. Üç gündür gerçekliğini teyit etmeye çalıştığımız olayda kimlik bilgisine dahi ulaşılmayan bir işçinin cenazesi şantiyedeki rögarın içinde, yine işçiler tarafından bulundu. İşçilerin üzerinde her daim hazır ve nazır bekleyen görevliler, cinayetlere engel olmak yerine örtbas etmeye çalıştılar.”

800 işçi işten çıkarıldı

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri ile bağlantı sağlayacak olan Kuzey Marmara Otoyolu İnşaatı Taşkısığı-Kandıra yolundaki şantiyelerde çalışan yaklaşık 800 işçi, yetkili firma tarafından “iş durdu” ve “iflas ettik” denilerek işten çıkartıldı.

Şantiyeye gelen arabulucular, işçi ve iş veren uyuşmazlığı sebebiyle işçiler ile tutanak tuttu. Karara tepki gösteren işçiler Önümüz kış, işsiz kaldık. Tazminat da alamıyoruz. Şu anda mağdur edildikdedi.

Krizin faturasını biz ödemeyeceğizeylemi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde binlerce işçi, Krizin faturasını biz ödemeyeceğizeylemi gerçekleştirdi.

Gebze Sendikalar Birliğinin çağrısıyla bir araya gelen işçiler kriz gerekçesiyle işten atmaları ve esnek çalışmayı protesto etmek için Gebze meydanına yürüdü. Yürüyüşün ardından kent meydanında düzenlenen kitlesel basın açıklamasını Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz okudu. Ekonomik krizin yükünü işçilerin değil, patronların yüklenmesi gerektiğini belirten Akyüz şöyle konuştu:

Yıllardır uygulanan ekonomi politikaları patronların cebini doldurmaktan başka bir işe yaramadı. Ekonomi büyürken işçilere pay vermeyenler şimdi Aynı gemideyizdiyor. Hükümetin emekçilerden fedakârlık beklemesi kabul edilemez. Krizi yüklenmesi gereken patronlardır. İşçilerin krize karşı bir araya gelerek örgütlenmekten başka bir şansı yoktur, kriz fırsatçılığına izin vermeyeceğiz, haklarımızı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Krizin sorumlusu biz değiliz, faturasını biz ödemeyeceğiz.

Birleşik Metal-İş ile EMİS arasındaki TİS imzalandı

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) üyesi işletmelerle Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) arasındaki toplu iş sözleşmesi anlaşma ile sonuçlandı. BMİSin dün açıkladığı sonuca göre, 2500 işçiyi ilgilendiren 2 yıllık sözleşmede ücretlere ortalama yüzde 24 oranında zam yapıldı.

Sözleşme, Grid Solutions Enerji Endüstrisi AŞ, ABB Elektrik Sanayi AŞ, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji işletmelerinde çalışan BMİS üyesi işçileri kapsıyor. BMİS Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, sözleşmeyle ilk 6 ay için yüzde 24 artış sağlandığı belirtildi. Açıklama özetle şöyle: Bu oran işyerleri arasında değişiklik göstermekle birlikte ortalamada net 800 TL ücret zammı anlamına gelmektedir. İkinci ve dördüncü altışar aylarda enflasyon oranında ücret artışı yapılırken, ücret zamları üçüncü altı aylık dönemde enflasyon artı 2 puan şeklinde uygulanacak. Sosyal haklarda ise sözleşmenin birinci yılında yüzde 35 oranında artış yapıldı. Sosyal haklara sözleşmenin ikinci yılında enflasyon artı 2 puan şeklinde artış uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.