Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da bir kadın #MeToo kampanyasına katıldığı için tutuklanabilir

May el Şami sessiz kalabilirdi, fakat kalmadı. 28 yaşındaki moda dergisi editörü şimdi işe gittiğinde gururlu hissediyor. O, çok az Mısırlı kadının yaptığını yaptı: patronlarından birine karşı cinsel taciz davası açtı. May aynı zamanda korktuğunu söylüyor çünkü patronu hâlâ işinin başında.

Washington Post’un haberine göre, Mısırlı kadınların #MeToo hareketine katılımı gittikçe artıyor. Gün geçtikçe daha çok kadın yaşadıkları cinsel taciz vakalarını teşhir ederek konu hakkında duyarlılık oluşturmaya çalışıyor.

Mısırlı kadınlar teşhirlerini artırmaya başlasalar bile, karşılarında bu tür şikâyetleri kabul edilemez bulan baskıcı bir hükümet var. Son zamanlarda, hükümet yetkilileri bu kadınlara karşı yasal işlemler de başlattı.

Kimi zaman da Şami gibi pek çok kadın, terörist veya aşırılıkçı damgasına maruz kalıyor. Hükümet, siyasi muhalifler ve eleştirmenlere karşı kullandığı taktikleri bu kadınlar üzerinde de kullanıyor.

Şami’nin bir üstüne karşı dava açan ilk Mısırlı kadın olduğu düşünülüyor. Şami’nin patronu hükümet yanlısı etkili bir gazetede çalışıyor. Şami davayı açtıktan sonra, internette bir karalama kampanyasının hedefi olmuş, hatta Müslüman Kardeşler üyesi olmakla dahi suçlanmış.

Şami’nin avukatı İntsar el Said, “May korku duvarını yıktı ve kadınları cinsel tacize karşı ses çıkarmaya yüreklendirdi” diyor: “Ancak şu anda karşı karşıya olduğumuz zorluk, onların davayı siyasallaştırması ve olayı asıl mevzudan uzaklaştırmalarına izin vermemek.”

Geçen ay hükümet, bir bankadaki cinsel taciz vakasını ayrıntılarıyla ortaya koyan 12 dakikalık bir Facebook videosu yayınladığı ve hükümetin kadınları korumada başarısız olduğunu iddia ettiği için insan hakları savunucusu Emel Fathi’yi 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Fathi’ye sonrasında yasadışı örgütlerle ilişkiden ikinci bir dava açıldı.

Bu yaz, Lübnanlı bir turist, bir Facebook videosunda Mısır’da tatildeyken maruz kaldığı cinsel tacizi anlattığı için 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kadını, diğer suçlamaların yanı sıra, topluma zararlı yanlış söylentiler yaymaktan da suçlu buldu. Ancak, olayın Mısır’ın turizm endüstrisini tehdit etmesi sonrasında kadın turistin, ağır bir para cezası ödedikten sonra ülkeyi terk etmesine izin verildi.

Cinsel taciz Mısır’da çok köklü bir sorun. Birleşmiş Milletler’in bir araştırmasına göre, 2013 yılında Mısırlı kadınların yüzde 99’u cinsel tacize uğradığını söyledi. Geçen yıl Thomson Reuters Vakfı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre de Kahire, kadınlar için dünyanın en tehlikeli megakenti.

İşyerinde taciz

May el Şami, Youm 7 gazetesinde yedi yıl çalıştı. Şami, geçen yaz boyunca patronlarından birinin sözlü tacizine uğradığını söylüyor: “Çok defa sözlü tacize uğradım. Ve iş artık fiziksel tacize varınca buna artık ses çıkarmaya karar verdim.”

İlk önce şirket yönetimine bir şikâyette bulunan Şami, başvurusu ciddiye alınmayınca polisin yolunu tutmuş. Evli olan Şami’nin patronu Dündaravi el Havari bir röportajda, “Aleyhimde zayıf da olsa tek bir kanıt bile bulunmuyor” diyerek iddiaları reddediyor.

Şikâyeti internete sızdığından beri Şami saldırıların hedefinde. Kimisi Şami’nin eşiyle problemleri olduğunu iddia ediyor, kimisi ise ruhsal sağlığının bozuk olduğundan dem vuruyor. Kahire’deki Yeni Kadın Vakfı’ndan Mona İzzet, tüm bunların mağdur kadınların adalet aramaktan vazgeçmesi için yapıldığını belirtiyor. Şami ise hâlâ işinin başında olan patronunun cezalandırılması için hiçbir çabadan geri durmayacağını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.