Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada çocukların yüzde 90’ından fazlası her gün zehirli hava soluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni raporu, 5 yaşın altındaki 630 milyon çocuğun dünya çapında güvenli olmayan havaya maruz kaldığını ortaya koyuyor. Raporun ardından, Paris, Kopenhag, Seul ve Medellin’in belediye başkanları ve C40 komisyonu, araç üreticilerine çocukların sağlığını korumak için mümkün olan en kısa sürede benzin ve dizel araçları üretmeyi durdurma çağrısında bulundu.

Bugün WHO tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya yanıt veren belediye başkanları, C40 Yeşil & Sağlıklı Sokaklar Deklarasyonu’nu (Green & Healthy Streets Declaration) imzalayarak dünyadaki her şehrin gençleri ve çocukları koruması gerektiğini açıkladı. Deklarasyon, belediye başkanlarına 2025’ten sonra sadece sıfır emisyonlu otobüs temin etmelerini ve kentlerinin önemli bir alanının 2030’a kadar sıfır emisyonunu sağlamasını taahhüt ediyor.

“Temiz hava solumak haktır” 

Paris Belediye ve C40 Kürsüsü Başkanı Anne Hidalgo, deklarasyonun hedefleriyle ilgili şöyle konuştu: “Çocukların Paris’te ve dünyanın dört bir yanında şehirlerde temiz hava solumak için mutlak hakkı var. İçinde bulundukları çevreyi değiştirmek için hiçbir güce sahip değiller, bu yüzden sorumlu yetişkinler ve politik liderler olarak onların adına hareket etmeliyiz. Dünyanın en büyük şehirlerinin belediye başkanları olarak, C40’ın Yeşil ve Sağlıklı Sokaklar Deklarasyonu gibi girişimlerle yürüyüş, bisiklete binme ve toplu taşımayı öncelikli hale getirme yolunu deniyoruz. WHO tarafından bugün yayınlanan rakamlar, daha fazlasını yapmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Her şehri bize katılmaya ve araç üreticilerine açık bir mesaj göndermeye çağırıyorum: Çocuklarımızın sağlığı, elde edeceğiniz kârdan daha önemlidir.”

WHO’nun Hava Kirliliği ve Çocuk Sağlığı üzerine yayınladığı raporda, soluduğumuz hava üzerinde çok az veya hiç kontrolü olmayan grubun çocuklar olduğu vurgulanarak, “En savunmasız ve sessiz vatandaşları korumak için, karar vericilere bir an önce harekete geçme çağrısında bulunuluyor.

26 şehir daha şimdiden Yeşil & Sağlıklı Sokaklar konusunda çalışmalara başladı bile: Paris, Kopenhag, Londra, Tokyo, Los Angeles, Seul, Barcelona, Quito, Vancouver, Cape Town, Seattle, Mexico City, Auckland, Milano, Roma, Varşova, Oslo, Rotterdam, Medellin, Heidelberg, Birmingham, Manchester, Honolulu, Oxford, Santa Monica ve Batı Hollywood. Dünyanın en büyük şehirlerindeki sıfır emisyonlu araçlara doğru büyük bir değişimi temsil eden bu 26 şehrin sokaklarında 80 binden fazla otobüs dolaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporda Hava Kirliliği ve Çocuk Sağlığı ile ilgili önemli bulgular şöyle:

  • Dünyada 18 yaşın altındaki çocukların yüzde 93’ü ve 5 yaşın altındaki 630 milyon çocuk WHO hava kalitesi standartlarından daha yüksek seviyede partikül madde (PM2.5) düzeyine maruz kalmaktadır.

  • Düşük ve orta gelir ülkelerinde, 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 98’i, WHOhava kalitesi standartlarından daha yüksek seviyede partikül madde seviyesine (PM2.5) maruz kalmaktadır.

  • Yüksek gelir düzeyindeki ülkelerde ise, 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 52’si, WHO hava kalitesi standartlarından daha yüksek seviyede partikül madde seviyesine (PM2.5) maruz kalmaktadır.

  • 5 yaş altı çocuklarda 543bin ölüm ve 5-15 yaş arası çocuklarda 52 bin ölüm, 2016 yılında çevre ve hava kirliliğinin ortak etkilerine bağlanmıştır.

  • 2016 yılında çocuk ölümlerinin yüzde 9’u çevre ve hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.