Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore Anayasa Mahkemesi’nden vicdani redde onay

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, bugün verdiği bir kararda ahlaki ve dini gerekçelerin, zorunlu askerlik hizmetinin reddi için geçerli olduğuna hükmetti.

Zorunlu askerlik hizmetini yapmayı reddedenlerin 50 yıldır cezalandırıldığı Güney Kore’de, Kuzey Kore ile ilişkilerin yumuşamaya başlamasıyla birlikte Anayasa Mahkemesi dönüm noktası niteliğinde bir karar aldı. Askeri Hizmet Yasası’nın, “geçerli sebep” olmaksızın askerliği reddedenlerin 3 yıla kadar hapis cezası almasını öngördüğü 5. maddesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmeden mahkeme, vicdani retçilerin alternatif hizmette bulunabileceğine karar verdi. Buna göre vicdani retçiler artık ceza almayacak ve askerlik yerine alternatif kamu hizmeti seçeneklerinden faydalanabilecek.

Askeri Hizmet Yasası’na muhalefet nedeniyle hâlihazırda süren 930 davanın bulunduğu Güney Kore’de, 1950 yılından bu yana çoğu Yehova Şahidi olan yaklaşık 19 bin vicdani retçi hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.