Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa mahkemesinden Suriyeli üç üst düzey yetkili hakkında tutuklama kararı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en yakın danışmanlarından olan istihbarat şefi Ali Mamlouk’un da aralarında bulunduğu üç isim hakkında Fransa’da tutuklama kararı verildi. Savaş suçlarına karışmakla suçlanan diğer yetkililer ise Suriye Hava Kuvvetleri istihbaratından Cemil Hasan ve Abdül Selam Mahmud. Üç yetkili hakkındaki suçlamalar arasında işkence, zorla kaybetme, insanlığa karşı suç işleme yer alıyor.
2013’te Fransız vatandaşı iki kişi Suriye’de tutuklanmış ve Mahmud’un başında olduğu istihbarat birimi tarafından alıkonulduktan sonra kaybolmuşlardı. Şam, 2018’in Ağustos ayında Mazen ve Patrick Abdelkader’in öldüklerini teyit etmişti. Paris’teki savcılar, baba oğulla ilgili soruşturmayı 2016’da başlatmıştı. Soruşturma kapsamında 2011-2013 arasında Suriye’deki hapishanelerde işlenen suçlar da araştırılıyor.
Suriye, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kuruluş belgesinin imzacısı olmadığı için, çeşitli konularda kararlar alınsa da uygulanmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.